Zlato (oz) / USD
2 505,37
0,05 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Průzkum Prazdroje: Čepované pivo po růstu DPH zdražilo 62 procent hospod

Čepované pivo po lednovém zvýšení DPH zdražilo 62 procent restaurací a hospod, a to v průměru o 2,80 Kč na půllitr. Zbylých 38 procent zatím ceny nezvýšilo, hlavně kvůli obávám z odlivu hostů a jejich menších útrat. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje mezi 3400 hospodami v ČR, jehož výsledky dnes pivovar zveřejnil.

pivo
Čepované pivo po lednovém zvýšení DPH zdražilo 62 procent restaurací a hospod, a to v průměru o 2,80 Kč na půllitr. Foto: iStock

Podle průzkumu nehrozí další vlna zavírání hospod, letos podle něj zavření restaurace plánují dvě procenta provozovatelů. Téměř 12 procent omezí otvírací hodiny nebo sníží počet otvíracích dní, a to hlavně v zimě před sezonou. Hospody ale plánují také zavádět novinky a vylepšovat služby, které mají udržet současné nebo přivést nové zákazníky, plyne z průzkumu.

„Letošní data Dotykačky pro Prazdroj ukazují, že ke zdražení se zatím neodhodlaly zdaleka všechny restaurace a hospody – 38 procent podniků ceny čepovaného piva ponechalo na prosincové úrovni. V průměru se tak zvýšily ceny čepovaného piva napříč trhem o 2,80 koruny na půllitr,“ řekl mluvčí největšího tuzemského pivovaru Zdeněk Kovář.

Skoro třetina hospodských, 30 procent se teď podle průzkumu nejvíce bojí odlivu hostů a čtvrtina, 24 procent, menších útrat. „Ale na prodejích piva v první měsících vidíme, že setkávání se s přáteli v hospodách je pro Čechy důležité a že nenechají ‚své‘ podniky padnout, “ řekl obchodní ředitel Prazdroje Roman Trzaskalik.

Hospodské trápí nedostatek personálu. Asi 18 procent majitelů a provozovatelů má podle průzkumu obavu, že pohostinství už není tak atraktivní. Proto se téměř desetina z nich rozhodla, že bude v provozovnách pomáhat s obsluhou.

Téměř 21 procent hospod a restaurací plánuje letos podle Trzaskalika zavést novinky, nejvíce v nabídce jídel a nápojů, další plánují speciální akce pro zákazníky nebo vylepší interiéry a exteriéry se zahrádkami.

Podle obchodního ředitele má letos Prazdroj na podporu hostinců připraveno zhruba 450 milionů Kč – do výčepního vybavení, spolufinancování nových fasád a úprav interiérů a na školení personálu i majitelů. Klíčový je program Pivní gastro akademie, což je dvoudenní intenzivní kurzy pro celé týmy restaurací a hospod. „Špičkoví profesionálové učí vše od ekonomiky provozu přes gastronomické trendy, digitální marketing, vedení lidí až po péči o pivo i komunikaci s hosty,“ řekl Libor Jordán, který se v pivovaru stará o rozvoj partnerských hospod a restaurací.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín