Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Trumpův návrh rozpočtu je podle médií začátkem demontáže federální vlády

Návrh rozpočtu amerického prezidenta Donalda Trumpa nemá šanci na to, aby ve stávající podobě prošel Kongresem, avšak dá se číst jako vyjádření Trumpovy politiky v číslech: Amerika na prvním místě, napsala k rozpočtovému návrhu agentura AFP.

Bílý dům čekají dlouhé bitvy s Kongresem. Foto: iStock

Dokument je považován za začátek dlouhé bitvy s Kongresem, protože je to on, a ne Bílý dům, kdo bude mít rozhodující slovo. Podle listu Politico je návrh přehlednou ukázkou toho, jak chce Donald Trump a jeho hlavní stratég Steve Bannon dosáhnout rozkladu federálních vládních struktur.

Ačkoli republikáni mají v obou komorách většinu, ani mezi nimi nepanuje jednota. Republikánský senátor Marco Rubio už kritizoval škrty v zahraniční agendě. „Zahraniční pomoc není charita,“ řekl s tím, že jde o agendu přispívající k národní bezpečnosti.

Škrty jdou na obranu

Trumpův návrh počítá s navýšením peněz pro obranné složky a se škrty mnoha ostatních resortů, přičemž největší čekají ministerstvo zahraničí a Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA). Politico napsal, že každý seškrtaný dolar z domácích, diplomatických a mezinárodních programů pomoci se převádí na obranu.

„Není pochyb o tom, že jde o silový rozpočet,“ řekl šéf vládního rozpočtu Mick Mulvaney, přičemž návrh necharakterizoval slovy konzervativní ani republikánský. Rozpočtový návrh byl podle něj sestaven na základě studia Trumpových projevů. „Vyjádřili jsme politiku čísly,“ řekl.

Dekonstrukce státních struktur

Ačkoli v současné podobně nemá návrh naději na přijetí v Kongresu, ukazuje plány, na jejichž splnění má Trump nejméně jeden mandát. Jde zatím o nejjasnější výraz toho, co Bannon nazývá dekonstrukcí státních struktur, soudí Politico.

Newt Gingrich z Trumpova štábu a bývalý šéf Sněmovny reprezentantů řekl, že návrh je „první krok k tomu, co uvidíme za tři čtyři roky a co bude naprosto odlišná federální vláda“. Gingrich s poukazem na bývalé americké prezidenty a zakladatele cirkusu Barnuma řekl: „Nikdy jsme tu neměli nikoho, jako je on. Pro schopnost narušit dosavadní řád je to ze třetiny Andrew Jackson, pro svou energii ze třetiny Theodore Roosevelt, pro schopnost prodat se ze třetiny P.T. Barnum. Když to dáte dohromady, dostanete Trumpa.“

Návrh bez šancí

Steve Bell, který v minulosti působil jako rozpočtový poradce republikánů, řekl, že tento rozpočet nemá šanci na přijetí. Ke schválení v Senátu je zapotřebí 60 hlasů, ale republikáni v něm mají 52 křesel, takže budou potřebovat podporu několika demokratů. „Pro většinu z toho nemáme v Senátu podporu ani 50 hlasů, natož 60. Naděje na to, že tento rozpočet projde, je stejná, jako to, že na schůzku se mnou přijde Elle Macphersonová,“ řekl Bell s odkazem na australskou modelku.

Podle listu The Wall Street Journal si ale Trump návrhem „nablýskal“ svou konzervativní pověst u svých přívrženců. Jak poznamenal časopis Time, Kongres nikdy nepřijal rozpočtové návrhy minulých prezidentů beze změny. Jsou ale vždy důležitým výrazem priority prezidentů jak pro občany, tak pro členy Kongresu.

(ČTK, red)

Další z kategorie Politika