Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Do sporů o Trumpových dekretech se zapojují i americké státy

Už několik amerických států se zapojilo do právních kroků namířených proti pátečnímu spornému prezidentskému dekretu, jímž Donald Trump pozastavil federální přistěhovalecké programy a zakázal vstup do země občanům sedmi muslimských států. Do boje s Bílým domem se pustily státy Washington, Massachusetts, New York a Virginie, kroky prezidenta zažalovala i radnice v San Francisku.

Ilustrační foto: iStock
Ilustrační foto: iStock

Ministryně spravedlnosti státu Massachusetts Maura Haleyová na úterní tiskové konferenci oznámila, že stát se připojil k žalobě dvou Íránců na Trumpovo rozhodnutí zakázat občanům Íránu, Iráku, Sýrie, Jemenu, Libye, Súdánu a Somálska vstup do USA. Podle Haleyové jde o porušení prvního dodatku ústavy, který zapovídá náboženskou diskriminaci.

Žalobu podali dva íránští profesoři univerzity v massachusettském Dartmouthu. Soud v Bostonu už předběžným opatřením zastavil na sedm dní vykonavatelnost prezidentského migračního příkazu. K podobným žalobám se připojily také státy New York a Virginie.

Už v pondělí stát Washington jako první zažaloval Trumpa za páteční rozhodnutí zakázat vstup do země občanům sedmi muslimských států. Individuální žaloby podali arabští přistěhovalci ve státech Colorado a Illinois.

Právní zástupce San Franciska Dennis Herrera kromě toho zažaloval rozhodnutí Bílého domu omezit federální dotace takzvaným azylovým městům. Jde o města, mezi nimiž je kromě San Franciska například i Chicago, Los Angeles nebo New York, která se odmítají podřídit federálním pokynům o postihu přistěhovalců žijících v USA nelegálně. Za vlády Baracka Obamy dostávala tato města subvence v hodnotě miliard dolarů.

Azylová města odmítají přistěhovalce bez povolení k pobytu internovat, jak po nich požadují americké imigrační úřady. Nevydávají žádné vlastní prostředky na uplatňování federálních migračních zákonů a zakazují policistům a úředníkům zjišťovat přistěhovalecký status obyvatel.

Stoupenci těchto pravidel argumentují tím, že podle desátého dodatku ústavy USA pravomoci neudělené federální vládě vykonávají jednotlivé státy. Migranti bez dokladů podle nich neváhají s oznamováním trestných činů a svědčí ochotněji u soudů bez obav, že budou zajištěni a deportováni.

Kritici azylových měst poukazují na precedentní soudní verdikty, podle nichž Washington může zakázat politické kroky států unie, které zásadně omezují platnost rozhodnutí federální vlády.

(ČTK)

Další z kategorie Politika