Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Arab News: Oblast Perského zálivu se připravuje na těžké časy za Trumpa

Znepokojení pozorovatelé se po amerických volbách uklidňovali, že zvolený prezident Donald Trump po volbách zaujme umírněnější postoje než v kampani. Deset dní po inauguraci to ale vypadá, že myslel vážně, co říkal, a že jeho administrativa bude radikální, bude prosazovat nové strategie a skoncuje s dlouholetými konstantami americké politiky. Deník Arab News se v komentáři zaměřuje na pravděpodobný dopad Trumpovy politiky na arabské státy v oblasti Perského zálivu.

Perský záliv z obchodu žije a je závislý na příjmech z ropy a plynu. Foto: iStock
Perský záliv z obchodu žije a je závislý na příjmech z ropy a plynu. Foto: iStock

Změny už jsou patrné ve vztazích USA k Mexiku, v dohodě o transpacifickém partnerství (TPP), ve zdravotní péči, bezpečnosti a migraci z některých muslimských zemí. Bez ohledu na to, zda jsou tato opatření moudrá nebo humánní, zůstává otázka, zda přinesou to, co jimi nestálý Trump zamýšlí. Bude-li pokračovat jako dosud, čekají Blízký východ těžké časy.

Špatné jsou už geopolitické vyhlídky – výhradní podpora Izraele vyhrotí izraelsko-palestinský konflikt, protiíránská politika zvýší napětí, nepředvídatelný výsledek může přinést odhodlání smést islámský terorismus stejně jako stažení USA ze Sýrie a Iráku.

Oblast Perského zálivu ovlivní zejména Trumpova energetická strategie a obchodní politika. Perský záliv z obchodu žije a je závislý na příjmech z ropy a plynu. Co se energetiky týče, vyhlídky nejsou dobré. Trump razící heslo Amerika především už řekl, že zruší ekologická a plánovací omezení pro těžbu ropy, plynu a uhlí na půdě USA. V době, kdy se cena ropy pracně šplhá k 60 dolarům za barel, hrozí zvýšená energetická produkce v USA. Břidlicová těžba zaznamenala rekordní týdenní vzrůst za minulých pět let.

Jestliže nové zdroje významně zvýší světové zásoby, přijdou země Perského zálivu o pracně získané výsledky reforem dvou minulých let. Může se ukázat, že všechna opatření a bolestivé transformační plány a hodiny vyjednávání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) přinesly jediné, totiž posílení těžby v Texasu.

Ropa z břidlicové těžby v USA obnoví tlak na cenu ropy, což ohrozí pečlivě sestavené rozpočty zemí Perského zálivu, zejména Saúdské Arábie, kde se při sestavování rozpočtu na letošní rok předpokládala cena 50 dolarů za barel.

Vliv cen ropy na místní ekonomiky je jasný, v případě obchodu je to složitější. Obchodní aktivitě ve světě neprospěje odstoupení USA od TPP ani obchodní války s Mexikem a Čínou. Světový obchod znepokojivým způsobem klesá od globální finanční krize. Poklesem obchodní výměny mezi Východem a Západem budou postiženy velké přístavy v Perském zálivu, jako je například dubajský Džabal Alí. Trumpem vyvolaný pokles obchodu se promítne i na plánech rozšířit aktivity na rudomořském pobřeží.

Něco z toho může „zachránit“ očekávané povzbuzení světové ekonomiky v počátečních letech Trumpovy vlády, což někteří ekonomové předpovídají. V USA se může aspoň v prvních dvou letech zvýšit HDP, což ale zřejmě nevyváží následky globální obchodní války. Některým společnostem se může díky Trumpově přízni vést lépe, což je příklad dubajské realitní společnosti Damac, která je na prezidentově seznamu oblíbenců. Avšak jiné jeho ochranářská opatření poškodí. Jde zejména o spory týkající se výhod pro americké letecké společnosti na úkor aerolinek Etihad, Emirates a Qatar.

(ČTK)

Další z kategorie Politika