Zlato (oz) / USD
2 337,96
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Ghana domlouvá nákupy zpracované ropy za zlato

Není to Rusko, nýbrž Ghana, která jako první chce místo dolary platit zlatem. Ghana jedná s Emirates National Oil Company o barterové dohodě, která umožní západoafrickému státu nakupovat palivo za zlato. Vláda s ropnou firmou z Dubaje už dosáhla předběžné dohody a před několika týdny nařídila velkým těžařským společnostem, aby od 1. ledna prodávaly 20 procent vytěženého zlata centrální bance.

Vůči dolaru ghanská měna letos propadla o 57 procent, inflace v říjnu zrychlila na 40,4 procenta. Ghanská vláda se proto snaží zavést „nový politický režim“ používání zlata k nákupu ropných produktů od prvního čtvrtletí roku 2023. Ilustrační foto: iStock

Ghana začala volně nakupovat zlato do rezerv už v minulém roce a sáhla k tomuto kroku po 60 letech. Druhý největší africký producent zlata, se však snaží stabilizovat svou ekonomiku a barterový systém má zastavit propad její měny cedi – světově nejhorší mezi měnami sledovanými agenturou Bloomberg.

Zásoby zlata pak hodlá použít nejen k dovozu paliva, ale i ke snížení poptávky po dolarech, protože Bank of Ghana podle webu Rigzone hodlá platit za zlato od těžařských společností v cedi.

PSALI JSME: Ghana bude kupovat tunu zlata měsíčně

Není divu. Vůči dolaru ghanská měna letos propadla o 57 procent. Propad měny vedl k tomu, že inflace v říjnu zrychlila na 40,4 procenta, což přimělo centrální banku zvýšit úrokovou sazbu na 27 procent. To je nejvyšší úroveň za víc než 19 let. Ghanská vláda se snaží zavést „nový politický režim“ používání zlata k nákupu ropných produktů od prvního čtvrtletí roku 2023.

Ghana na své dovozy potřebuje asi deset miliard dolarů ročně, z čehož 48 procent připadá na ropné produkty. Vláda očekává, že výměna zlata za rafinerské výrobky jí pomůže obnovit devizové rezervy, které na konci října klesly na 6,6 miliardy dolarů (ČNB má 135 miliard dolarů – pozn. red.).

Podle našich propočtů na to jen zlato nestačí. Povinné odkupy zlata budou mít hodnotu jen něco přes miliardu dolarů. Stačit to sice nemůže, ale dolarovou bilanci to trochu vylepší.

PSALI JSME: Reuters: Ghanské těžaře zlata ohrožuje jejich vlastní řemeslo

Ghanská politika směny zlata za ropu je neobvyklá, protože Ghana sama produkuje ropu (180 tisíc barelů denně – pozn. red.). Stále však musí dovážet ropné produkty, jako benzín, oleje nebo naftu, protože jediná ropná rafinerie v Ghaně je po výbuchu v roce 2017 podle agentury Reuters mimo provoz.

Podle čínské agentury Nová Čína se těžební společnosti v Ghaně zavázaly prodat centrální bance za spotové ceny v posledním čtvrtletí letošního roku nejméně 125 tisíc uncí zlata (3,9 tuny), aby navýšily zahraniční rezervy země. Ghana je v současnosti druhým největším producentem zlata v Africe s 2,8 miliony uncí (87 tun) zlata v roce 2021.

PSALI JSME: Dvacítka zemí, které v roce 2020 těžily nejvíce zlata

(rek)

Další z kategorie Zlato