Zlato (oz) / USD
2 329,57
0,33 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Macronovo veto na prodej loděnice

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil přilákat další zahraniční investice a prosazovat větší evropskou integraci. Rozhodnutí jeho vlády zablokovat převzetí francouzské loděnice STX italskou společností Fincantieri však naráz porušilo oba sliby.

Ilustrační foto: iStock

Ministr financí Bruno Le Maire to odůvodnil strategickými zájmy Francie. „Toto zdůvodnění je těžké ocenit,“ napsala agentura Bloomberg. Předcházejícím stoprocentním vlastníkem loděnic v Saint Nazaire a Lorientu totiž byla jihokorejská společnost Korea STX Offshore & Shipbuilding Co.

Třetinu prodělečného byznysu Korejci (STX Europe) již Italům prodali rozdělením firmy na výrobu obřích turistických lodí a tankerů, kde zůstala třetinovým podílníkem Francie (STX France) a stavbu speciálních námořních lodí, jako jsou výzkumná a záchranná plavidla, kterou stoprocentně získali Italové a převedli pod většinově vlastněnou norskou firmu Vard.

Italové poté Francii nabídli i odkoupení jihokorejského dvoutřetinového podílu v STX France, francouzskému státu by třetinový podíl zůstal. Byli odmítnuti. Francie však přišla s návrhem, že by se o doky s firmou Fincantieri, kde je majoritním vlastníkem italský stát, rovným dílem podělila. To pro změnu odmítli Italové.

Zesměšněné proklamace

Francouzské obchodní manévry umožnily dubnové nákupy řady koncesí Macronovým socialistickým předchůdcem v prezidentském úřadě Francoisem Hollandem. Ty zahrnovaly i veto francouzské vlády na ochranu duševního vlastnictví a vojenských zdrojů. To také umožnilo dohodu s Italy zablokovat.

„Rozhodnutí se zřejmě odvíjí od tlaku francouzských odborářských svazů, které požadovaly, aby stát zasáhl,“ spekuluje Bloomberg a zřejmě není daleko od pravdy. STX France má podle dostupných údajů 2100 zaměstnanců a další čtyři tisíce lidí jsou na existenci firmy závislé.

„Ať je tomu jakkoli, veto zesměšňuje Macronovy proklamace, že jeho cílem je modernizovat zemi a otevřít ji pro podnikání, když už dva měsíce po volbách podléhá protekcionistickému sentimentu, který může být důvodem, proč se zahraniční společnosti zdráhají ve Francii investovat,“  píše Bloomberg.

Nedůvěra a klíčového spojence

„Totéž platí pro Macronův závazek vůči Evropě. S Evropskou unií diskutuje o plánech na posílení obranné spolupráce a přitom ukazuje, že nemá důvěru v klíčového spojence, což by mohlo posílit ekonomický nacionalismus v Itálii. V uplynulých letech francouzské skupiny jako Lactalis (potraviny) nebo LVMH (luxusní zboží) převzaly řadu významných italských firem. Italové by se tedy mohli zeptat, proč nemají právo dělat totéž ve Francii,“ dodává agentura ve svém editorialu.

„Vítězství Macrona ve volbách bylo označováno za vítězství otevřenosti a ekonomického liberalismu. Nezbývá než doufat, že tato kauza je pouze výjimkou a nikoli předzvěstí toho, co teprve přijde,“ uvádí Bloomberg, který celou záležitost označil za Macronovo faux pas.

(rek)

Další z kategorie Politika