Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Mediální hvězdou je teď dolar

Vlastníci zlata zbohatli. Přes víkend jim vydělalo přes pět procent a celkovou meziroční ztrátu mnoha bankéři opovrhované zlato snížilo už na 4,99 procenta. Přesto se o zlatu nemluví tolik jako o dolaru, který se po mírném snížení inflace v USA stal hlavní mediální hvězdou. Debaty se vedou o tom, zda má dolar to nejlepší už za sebou.

Zlato nereaguje ani tak na inflaci, jako spíše na centrální banku. Čím víc zvyšuje sazby, tím víc zlevňuje zlato a naopak. Ilustrační foto: iStock

„Dolar zažil nejhorší den minimálně od roku 2005 poté, co čtvrteční zpráva o inflaci v USA překvapila obchodníky pomalejším růstem spotřebitelských cen, což vyvolalo spekulace, že centrální banka zvolní tempo růstu svých úrokových sazeb,“ napsal web časopisu Fortune.

„Pomalejší tempo zvyšování úrokových sazeb by mohlo omezit letošní oživení dolaru. Měkčí inflace by mohla přimět trhy k přehodnocení názoru, kdy růst úrokových sazeb skončí,“ napsal Bipan Rai, vedoucí devizové strategie v Canadian Imperial Bank of Commerce. Rai stále očekává, že konečná sazba bude blízko pěti procent.

PSALI JSME: Nic netrvá věčně, aneb dávám tomu rok, maximálně dva…

Jane Foleyová, analytyčka z Rabobank v Londýně ale varuje: „Americká centrální banka (Fed) pravděpodobně připomene trhu, že základní inflace je stále třikrát vyšší, než cílová a odolává, takže výprodej dolarových aktiv a zvýšení chuti riskovat nejsou na místě.“

„Když nic jiného, udržování defenzivních dolarových pozic na pozadí příchodu globální recese a možné větší nestability by v této fázi stále vypadalo docela rozumné. Jinými slovy, vrchol dolaru může být za námi, ale klesající trend dolaru to ještě nemusí být. Do konce roku zůstáváme u dolaru mírně pozitivní,“ konstatuje zpráva banky ING.

PSALI JSME: Rozporuplné zlato

Jarred Dillian, přezdívaný „Dr. House of trading“, na webu Advisor Pespectives dokonce tvrdí, že historicky nejvyšší inflace vždy přicházely ve dvou vlnách.  A ta nynější je podle něj zatím ta první, menší: „Nevěřím, že Fed má ochotu udělat to, co je potřeba k odstranění inflace. Mluví teď tvrdě, ale uvnitř Fedu se ozývají hlasy, které volají po pauze ve zvyšování úrokových sazeb, protože bychom měli počkat na zpoždění a kumulativní efekt zpřísňování. O tom se na Twitteru i jinde hodně diskutuje.“

Zlato nereaguje ani tak na inflaci, jako spíše na centrální banku. Čím víc zvyšuje sazby, tím víc zlevňuje zlato a naopak. Slabší dolar, o němž se tolik diskutuje, teď nabídl českým obchodníkům se zlatem možnost nezdražovat, byť cena kovu skokově stoupla. Ale doba je mimořádně turbulentní a nikdo neví, co bude zítra.

PSALI JSME: Levné zlato je šancí na vyšší zisk

(rek)

Další z kategorie Zlato