Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Protiruské sankce a ruské zlaté rezervy

V návaznosti na nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu se zdá, že ruský postup neproběhl tak hladce, jak si prezident Putin možná představoval, ačkoli příval tvrzení z obou stran ztěžuje vypracování podrobné a přesné analýzy, napsal v neděli na webu Sharpspixley komentátor Lawrie Williams.

Ruská centrální banka v neděli oznámila, že od 28. února obnoví nákupy zlata na domácím trhu ve snaze zajistit finanční stabilitu v době západních sankcí proti Moskvě za její invazi na Ukrajinu. Ilustrační foto: iStock

Dopady ruské invaze na Ukrajinu na trh se zlatem byly podle něj „smíšené a možná i záhadné“. Zpočátku totiž zlato prudce vzrostlo a posílilo o více než 100 dolarů, ale pak o většinu svých zisků přišlo, protože trhy zvážily, že původně navrhovaný režim sankcí nemusí být pro jeho iniciátory tak škodlivý, jak se původně myslelo.

Zlato tak uzavřelo minulý týden pod klíčovou úrovní 1 900 dolarů za troyskou unci a akcie získaly zpět velkou část ztracených pozic. „Domníváme se však, že situace se ještě neuklidnila a v následujících dnech a týdnech můžeme být svědky toho, že zlato opět získá na síle a akcie se propadnou zpět,“ napsal Williams.

PSALI JSME: Zlato mělo kvůli ruské invazi na Ukrajinu svůj den

Připomněl, že za několik týdnů nás čeká další zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) americké centrální banky (Fed), na něm zřejmě dojde ke zvyšování úrokové sazby ve snaze bojovat proti inflaci: „Dokonce se uvažuje o tom, že by mohl své počáteční zvýšení úrokových sazeb provést o 50 bazických bodů namísto obvyklých 25.“

Podle komentátora existuje obava, že v případě zvýšení o 50 bazických bodů by mohlo dojít k prudkému propadu akciového trhu a k výraznému omezení hospodářského růstu USA a následné recesi. „Za těchto okolností by zlato klidně mohlo vyrazit ještě jednou vzhůru. Uvidíme, co se zanedlouho skutečně stane, ale trhy se nepochybně mohou v očekávání tohoto vývoje stát volatilnějšími,“ konstatoval Lawrie Williams.

PSALI JSME: Rusko má čtvrté největší devizové rezervy na světě

Zlato může být podle něj také ovlivněno také vzhledem k tomu, že Rusko je jedním z jeho největších producentů na světě. „Pokud sankce znemožní ruským producentům zlata přístup na mezinárodní trhy za účelem prodeje jejich produkce, mohlo by to snížit dostupnost nabídky zlata na celém světě,“ uvedl komentátor.

„Mohlo by to však také přinutit ruskou centrální banku, aby znovu začala zvyšovat své zlaté rezervy nákupem zlata, které již nemusí být určeno pro mezinárodní trhy,“ napsal Williams. Jeho úvaha se již včera potvrdila. Jak informovala agentura Reuters, Ruská centrální banka v neděli oznámila, že od 28. února obnoví nákupy zlata na domácím trhu ve snaze zajistit finanční stabilitu v době západních sankcí proti Moskvě za její invazi na Ukrajinu.

PSALI JSME: Prodej ruského zlata překonává příjmy z vývozu ropy a zemního plynu

(luk)

Další z kategorie Zlato