Na nájem si vydělají i tam, protože kuřecí knedlíky s citronovou trávou, stejně jako burger, stojí v přepočtu 400 až 800 korun, chipsy, stejně jako tvarohový dort, kolem 500 korun a kopeček hranolků 300 korun. Nabídka je pestrá, ale zřejmě to nejdražší si objednala gastronomická novinářka Dagmar Heřtová.
Ta se na internetových stránkách českého rozhlasu pochlubila ochutnávkou zřejmě nejdražšího zmrzlinového poháru na světě. „Zmrzlinový pohár tady stojí okolo tisíce dolarů (23,5 tisíce korun, pozn. aut.) a je vyroben z luxusních ingrediencí, včetně vanilkové zmrzliny z tahitských vanilkových lusků, třiadvacetikarátového jedlého zlata, čokoládových lanýžů Amedei Porcelana a kandovaných plodů,“ líčí novinářka svůj zážitek.
„K tomu vám dám tip: Pohár si musíte objednat minimálně 48 hodin předem, prodají asi jeden měsíčně, tím pádem máte šanci vylepšit statistiku prodeje. Nutno dodat, že zmrzlina se nabírá osmikarátovou zlatou lžičkou.“
PSALI JSME: 12 úžasných faktů o zlatě, které jste pravděpodobně nevěděli
Do restaurace Serendipity 3 na Upper East Side se lze dostat jen na rezervaci, na Times Square je ale přístupná z ulice, přesněji řečeno z náměstí. „Mohu potvrdit, že tam často stála fronta zájemců o tuto gastronomickou zvláštnost,“ dodává Heřtová aniž by upřesnila, kdo ji na zmrzlinu pozval.
Jedlé zlato je schváleno v EU i USA jako potravinářská přídatná látka, která má kód E175. Známe ji v podobě zlatých šupin, zlatých plátků nebo barviva. Velmi důležité je, aby zlato určené ke konzumaci bylo čisté, to znamená, že nesmí obsahovat příměsi kovů, jako zlato využívané pro výrobu šperků nebo mincí.
Zažívací systém zlato nerozpustí ani neabsorbuje. Je antibakteriální, ale nepřináší žádné zdravotní výhody. To znamená, že když zlato sníte, zase ho v nezměněné podobě vyloučíte. Podle Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí je čisté zlato sice netoxickou látkou, ale mělo by se jíst jen střídmě.
PSALI JSME: 24karátový olivový olej
(rek)