Zlato (oz) / USD
2 318,37
0,15 %
Jistota ve vlastních rukou
0

24karátový olivový olej

Panenský olej z oliv může být luxusnější. Existují unikátní edice olivových olejů, které jejich výrobci ozvláštňují přidáváním vloček ze zlata. Přídatek nemá pouze estetický účel, ale existují i informace o zdravotní prospěšnosti zlaté přísady.

Do oleje se zlato přimíchává přímo ve formě vloček, které v olivovém oleji podtrhnou jeho přirozenou zlatavou barvu. zlatý olejVýrobce zlatého oleje lze najít zejména v okolí Středozemního moře, zvláště pak ve Slovinsku a Chorvatsku. Mimořádně vzácná produkce pochází z chorvatského ostrova Hvar, který pro své unikátní podnebí, půdní vlastnosti a omezené množství produkovaného oleje nejvyšší jakosti, poskytuje ideální surovinu, kterou lze ozvláštnit zlatem. Tyto prémiové oleje s obsahem pravého zlata se pak vyrábí jen v omezených sériích. Lze je zakoupit ve speciálních ručně dekorovaných obalech a v lahvičkách o malém objemu.

Potravinový doplněk – zlato

Zlato je jedlé. Jako potravinový doplněk dokonce nese označení – barvivo E175. Z chemického hlediska se jedná o potravinu neaktivní (inertní) a považuje se za neškodnou. Z trávicího traktu člověka vychází v nezměněné podobě. Nejsou známé žádné negativní účinky zlata na lidský organismus.

Historie a prospěšnost

První doložené zmínky o pojídání zlata pocházejí ze starého Egypta. I v době renesance bylo pojídání zlata v Evropě tak populární, že se na některých místech musela jeho konzumace omezit na dvě jídla denně, aby nedošlo k odčerpávání zlatých rezerv. Kromě pokrmů bylo zlato oblíbené v různých nápojích, tinkturách a zejména alchymisté si ho oblíbili při svých pokusech s elixírem mládí. Omlazení a udržení krásy je ostatně hlavním efektem, který lidé od konzumace zlata očekávají. Prospěšnost při léčbě rakoviny, artritidy a nervových poruch zkoumala řada klinických studií, ale bez prokazatelných výsledků. Pro konzumenty je však důležité ujištění, že zlato určitě nemá žádné vedlejší účinky.

Velmi malý obsah zlata

Jakkoli to může vypadat, že zlata obsaženého v potravinách je celkem dost, tak ve skutečnosti je ho tam jen malé množství v řádu několika mikrogramů. Ačkoli je zlato velmi těžké, lze jej vytepat do velmi tenké fólie a jednotlivé drobné vločky z ní pak mají jen zanedbatelnou hmotnost. Přidáváním do potravin pak zlato slouží zejména jako dekorativní prvek a dodává jídlům punc luxusu.

Autor: Jindřich Smítka
Zdroj: Goldenoliveoil, Zdravapotravina, Manetti, Cornucaupia

ČTĚTE DÁL:
Pozlacený motor
Švýcarská centrální banka vydělává na zlatě

Další z kategorie Články