Zlato (oz) / USD
1 919,32
0,52 %
Jistota ve vlastních rukou
0

1:228 – poměr fyzického zlata na papírové burze dosahuje nového extrému

Prudká změna – papírové zlato ztrácí půdu pod nohama,
překonán rekord 1:124 – nyní připadá na jednu unci zlata 228 papírových kontraktů!

Před nedávnem jsme upozornili na nový rekord, kdy se poměr fyzického a papírového zlata posunul na neuvěřitelný extrém 1 : 124. 

2

Dne 9. 9. 2015 dosáhl tento poměr dalšího extrému a to 1:228. Ano, na jednu fyzickou unci zlata nyní připadá 228 kontraktů papírového zlata. Připomínáme, že dlouhodobý průměr (viz graf) se pohybuje kolem 15. U ostatních komodit je poměr podobný, i  nyní se pohybuje mezi 10 – 20 násobkem mezi fyzickou komoditou a papírem. Ne však 228.  

Papírová burza zlata – COMEX, která (zatím) stále určuje ceny, má nyní 185.000 uncí tj. jen 6 tun (šest tun) fyzického zlata – další rekord. Kdyby se jen 0,43% vlastníku rozhodlo zakončit vypořádání obchodu tzv. settlement ve fyzické formě zlata, tak by COMEX technicky defaultoval. Nebo jinak, jen 0,43% vlastníků finančních derivátů na zlato by zlato skutečně dostalo.

 Cena zlata ale stále padá. Nedivte se však. Je zapotřebí extrémně velkého množství papírů, aby se extrémně tlačila – manipulovala cena. Ta je ale nyní na 5 letých minimech, i přesto, že ceny čehokoli unikátního – umění, veteráni, diamanty, luxusní nemovitosti v Londýně, NYC, nebo Zurichu atd. jsou na historických rekordech. Všimli jste si? Lidé se zbavují papíru, elektronických peněz a mění je za skutečné hodnoty.

Více a více ne-mainstreemových zdrojů dokládá, že fyzické zlato ve větším množství např. několika tun prostě není. Jen několik nadpisů posledních pár týdnů hovoří za své. 

„Je prakticky nemožné, získat v Londýně fyzické zlato“

„Fyzické zlato a stříbro k dispozici se vytrácí“

Australská Perth Mint a Americká Mincovna nemůžou uspokojit poptávku, když poptávka zlatých prutech roste“

Mincovny bojují s vysokou poptávkou po zlatě“

Nikdo vám 20 tun neprodá, byť ty peníze máte. Nikdo vám v případě i menších gramáží, zlato nedodá do pár dnů, jak to bylo ještě před 2 lety zvykem. Máte zájem o 2kg investičních cihel? Počkáte minimálně dva týdny. Kdyby cena zlata padala přirozeně, protože ho opravdu nikdo nechtěl, tak ho všichni obchodníci, rafinérky a mincovny mají plné sklady a s minimální marží ho máte téměř okamžitě. Děje se však pravý opak.

Zdroje:

http://www.zerohedge.com/news/2015-09-09/something-just-snapped-comex

Další z kategorie Články