Zlato (oz) / USD
1 919,41
0,01 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Marine Le Penová a Geert Wilders straší Evropu

Všichni analytici považují za výraznou hrozbu stability globálního ekonomického systému nadcházející volby v Nizozemsku a ve Francii. Průzkum francouzského agentury OpinionWay ukázal, že euroskeptická šéfka Národní fronty Marine Le Penová by v prvním kole voleb získala 26 % hlasů, o druhého finalistu by se utkali nezávislý frontman Emmanuel Macron a republikán Francois Fillon, kteří setrvávají mírně nad úrovní 20 %. Výsledky panelu Peilingwijzer v Nizozemsku, který sdružuje pět výzkumných agentur, signalizují těsné vítězství Strany svobody anti-islamisty Geerta Wilderse (25 %) nad vládnoucími liberály (23 %).

Dnes už se prý za hlasování pro Wilderse nikdo nestydí. Ilustrační foto: Peter van der Sluijs – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56392396

Stále silněji se v Evropě projevují tendence odklonu od tradičních politických stran. Stále méně se věří na historické paralely. I když průzkum naznačuje, že ve druhém kole prezidentských voleb ve Francii by Emmanuel Macron porazil Marine Le Penovou v procentním poměru 58 : 42, vítězství odpůrců unie ve Spojeném království a Donalda Trumpa v USA při podobných prognózách je pro establishment stresující. Není divu. Národní fronta v roce 2014 vyhrála volby do Evropského parlamentu.

Situace v Nizozemsku je podstatně odlišná. I když preference Geerta Wilderse stojí vysoko, nemá šanci získat víc než 30 křesel ve 150členné dolní sněmovně. Aby v případě vítězství mohl sestavit vládu, potřeboval by vytvořit koalici. Velké strany to už předem vyloučily, ale do sněmovny se může dostat 11 až 14 stran, takže bude záležet nejen na výsledku voleb, ale i na povolebním vyjednávání. „Wilders bude potřebovat spojence, ale žádné nemá,“ píše agentura Bloomberg.

Nizozemské průzkumy veřejného mínění v posledních několika volbách většinou minuly cíl, ale odrážejí trendy. „Zatímco v minulosti Strana svobody skončila s menší podporou, než uváděly průzkumy, neexistuje žádný náznak, že se to bude opakovat i v tomto roce. Dnes už se za hlasování pro Wilderse nikdo nestydí,“ konstatuje Tom Louwerse z univerzity v Leidenu, který panel Peilingwijzer vytvořil.

Už třikrát od konce druhé světové války se v Nizozemsku stalo, že vítězná strana nesestavovala vládu. A zřejmě tomu tak bude i po volbách, jež se uskuteční 15. března. Zcela jiná je situace ve Francii. „Je to bezprecedentní. Nikdy nebyla Le Penová v tak příznivé situaci,“ domnívá se Frédéric Micheau z agentury OpinionWay.  Le Penová má podle všech dosavadních průzkumů postup do druhého kola voleb jistý. Podle všech průzkumů v něm ale prohraje. Ale to mediální agentury o Trumpovi tvrdily také.

V posledních dnech ztrácí zejména favorizovaný Macron (- 8 %). Jeho prezidentskou kampaň pokládá deník Le Figaro za nedostatečnou. „Ještě před měsícem měl Macron Le Penovou ve finále porazit 66 : 34, poslední data však hovoří o hubenějším vítězství 58 : 42,“ upozorňuje londýnský server Breitbart. Do voleb 23. dubna ale ještě zbývá hodně času.

Rudolf Marek

Další z kategorie Politika