Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Geopolitika dala trhům studenou sprchu. Americké akcie kvůli KLDR dál oslabily, zlato posílilo

Akcie ve Spojených státech včera pokračovaly v poklesu, i nadále především kvůli napětí mezi USA a Severní Koreou (KLDR). V závěru dne ale hlavní indexy většinu ztrát smazaly a investoři začali na nižší ceny nahlížet jako na příležitost k nákupu. Vzhledem k nejistotě byl ale zájem také o zlato a měny, které jsou považovány za bezpečný přístav, což je třeba švýcarský frank.

Geopolitika dala trhům studenou sprchu. Americké akcie kvůli KLDR dál oslabily, zlato posílilo. Foto: iStock

Zlato posílilo o 1,3 procenta, a dostalo se tak na své téměř dvouměsíční maximum.

Dolar kvůli geopolitickému napětí oslaboval ke švýcarskému franku, kde spadl na dvoutýdenní minimum, k japonskému jenu byl nejslabší za téměř dva měsíce. Obě měny jsou v dobách geopolitické nejistoty považovány za bezpečné. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, byl bez výraznějších změn.

Dow Jonesův index odepsal 0,17 procenta a uzavřel na 22.048,69 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 oslabil o 0,04 procenta na 2474,02 bodu a během dne ztrácel až 0,52 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,28 procenta a končil na 6352,33 bodu.

„Geopolitika dala trhům studenou sprchu,“ řekl agentuře Reuters analytik J. J. Kinahan z makléřské společnosti TD Ameritrade. „Je zde nejistota a opatrnost, investoři s nervozitou sledují další kroky v zahraniční politice,“ dodal. Americký prezident Donald Trump v úterý varoval KLDR, že pokud bude Spojeným státům vyhrožovat útokem, dočká se rázné odezvy. Na to reagovaly růstem akcie zbrojních firem.

(ČTK, red)

Další z kategorie Politika