Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Průzkum: Sedm z deseti Čechů se obává toho, že letos vyjde s penězi hůř než loni

Sedm z deseti Čechů se obává toho, že bude letos se svými penězi vycházet hůř než loni. Pro 47 procent je hlavním důvodem k obavám vysoká inflace, pro 31 procent růst cen energií. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Ipsos pro společnost Generali Investments CEE, které má ČTK k dispozici. Český statistický úřad dnes informoval, že v lednu meziroční inflace dosáhla 17,5 procenta, proti prosinci vzrostly spotřebitelské ceny o šest procent.

bankovky
Pro 47 procent je hlavním důvodem k obavám vysoká inflace, pro 31 procent růst cen energií. Foto: iStock

Průzkum ukázal, že pro většinu Čechů byl i loňský rok z finančního pohledu náročný, 60,7 procenta dotázaných uvedlo, že si dokázali poradit s vysokou inflací a se zdražením energií jen obtížně. Pro letošní rok převažuje pesimismus, když 69,2 procenta lidí se obává, že jejich finanční situace bude horší než loni.

Největší obavy panují z dalšího růstu inflace, která loni za celý rok dosáhla 15,1 procenta a letos podle odhadu České národní banky i ministerstva financí překročí deset procent. Obavy z celkové inflace jsou vyšší než pouze z růstu cen energií, který byl hlavním zdrojem starostí ve druhé polovině loňského roku.

„Jak jsme si již mohli všimnout, situace kolem cen energií se začíná uklidňovat. Klesající cena plynu na světových trzích společně s nastaveným vládním cenovým stropem vede k opadnutí obav veřejnosti. Nicméně, jak ukazují výsledky průzkumu, celkového vývoje inflace se Češi bojí stále více. Její dopady na sobě v současnosti pociťuje rekordních 84,7 procent z nich,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Z průzkumu vyplývá, že kvůli růstu cen se 70,5 procenta Čechů snaží snížit spotřebu energií a vody a dvě třetiny šetří na nákupu potravin. Téměř polovina lidí omezuje návštěvy restaurací, třetina méně utrácí za své koníčky a omezuje velké výdaje. Pětina lidí omezuje cesty autem a ruší předplatné časopisů či streamovacích služeb.

Průzkum se uskutečnil na přelomu ledna a února na reprezentativním vzorku 1050 lidí ve věku od 18 do 65 let.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova