Zlato (oz) / USD
2 349,77
1,38 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Peking nechce na zahraničních burzách firmy s nejasnými vlastníky

Čína chce firmám zakázat vstupovat na burzy v zahraničí prostřednictvím komplikované vlastnické struktury označované zkratkou VIE. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom ve středu informovala agentura Bloomberg. Peking tak podle ní uzavírá skulinu, jejímž prostřednictvím získávaly čínské technologické firmy zahraniční kapitál.

Čína chce firmám zakázat vstupovat na burzy v zahraničí prostřednictvím komplikované vlastnické struktury označované zkratkou VIE. Ilustrační foto: iStock

Čínské společnosti se strukturou VIE na burzách ve Spojených státech a v Hongkongu budou muset provést takové úpravy, aby jejich vlastnické struktury byly při regulačních kontrolách transparentnější, tvrdí zdroje. Podrobnosti navrhovaných pravidel se stále projednávají. Čínská komise pro regulaci akciových trhů (CSRC) na svých internetových stránkách uvedla, že zpráva v médiích o podobném zákazu není pravdivá.

Zkratka VIE pochází z anglických slov Variable Interest Entity. Funguje to tak, že čínská mateřská firma založí pobočku, zpravidla v daňovém ráji, a tyto dvě firmy pak mezi sebou mají dohodu o ekonomickém podílu. Investoři si tedy nekupují podíl v čínské společnosti, ale ve firmě se stejným názvem.

Zákaz, který má částečně řešit obavy ohledně bezpečnosti údajů, je jednou ze změn obsažených v novém návrhu čínských pravidel pro vstupy na zahraniční burzy, který může být podle zdrojů dokončen už tento měsíc. Firmy využívající strukturu VIE budou moci i nadále uskutečňovat primární veřejné nabídky akcií (IPO) v Hongkongu, pokud to schválí regulační orgány.

O všeobecném zákazu struktury VIE se sice neuvažuje, ale zastavení zahraničních kotací a dodatečné přezkoumání primárních nabídek akcií v Hongkongu by znamenalo, že tento model už nebude pro mnoho start-upů schůdným způsobem, jak vstoupit na kapitálové trhy. Regulační orgány doporučily některým investičním bankám, aby zastavily přípravy nových transakcí zahrnujících VIE, uvedly zdroje.

Omezení této cesty na zahraniční burzy spadá do celoroční kampaně, jejímž cílem je omezit závratný růst čínského internetového sektoru a to, co Peking označil za bezhlavou expanzi soukromého kapitálu. Tuto cestu už asi 20 let využívají technologičtí giganti, jako je Alibaba Group nebo Tencent, a obchází tak omezení zahraničních investic. Potenciálně to zmaří ambice firem, jako je například ByteDance, které uvažují o vstupu na burzu mimo pevninskou Čínu.

Uvedený krok by také ohrozil lukrativní oblast podnikání bank na Wall Street, které za posledních deset let pomohly téměř 300 čínským firmám získat prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií v USA přibližně 82 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč).

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika