Zlato (oz) / USD
1 911,47
0,61 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Trump signalizoval konec politiky silného dolaru

Nastupující americký prezident Donald Trump, který v pátek vystřídá v Bílém domě Baracka Obamu, signalizoval konec dlouholeté politiky silného dolaru. V nedávném rozhovoru s listem The Wall Street Journal (WSJ) totiž řekl, že dolar už je příliš silný. Žádný jiný zvolený prezident USA se v minulosti takto jednoznačně a otevřeně ke kurzu dolaru nevyjádřil, informoval s odkazem na analytiky server finanční televize CNBC.

Nastupující americký prezident Donald Trump signalizoval konec dlouholeté politiky silného dolaru. Foto: iStock
Nastupující americký prezident Donald Trump signalizoval konec dlouholeté politiky silného dolaru. Foto: iStock

„Je to poprvé, co zvolený prezident řekl, že dolar už zašel moc daleko,“ upozornil analytik Marc Chandler ze společnosti Brown Brothers Harriman. „Není pochyb o tom, že Trumpova administrativa nebude chtít silný dolar. Silný dolar není dobrý pro nic z toho, o co Trump usiluje,“ podotýká David Woo z Bank of America Merrill Lynch.

Trump již delší dobu obviňuje Čínu, že manipuluje s kurzem své měny, aby zvýšila konkurenceschopnost svého exportu. „Naše podniky teď nemohou konkurovat (čínským firmám), protože naše měna je příliš silná. A to nás zabíjí,“ poznamenal budoucí prezident v rozhovoru s WSJ.

Končící americký ministr financí Jack Lew nicméně tvrdí, že Čína v oblasti měnové kurzu uskutečnila posun správným směrem. „Tlačili jsme je k tomu, aby se svou měnou nedělali nic, co by lidé mohli považovat za manipulaci,“ uvedl. „Myslím si, že ve skutečnosti teď intervenují na podporu své měny, a ne s cílem ji oslabit,“ dodal.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, po Trumpově zvolení v listopadových volbách posílil až o šest procent. Investoři totiž předpokládají, že Trumpovy kroky ve funkci prezidenta podpoří růst ekonomiky Spojených států a přimějí americkou centrální banku (Fed) k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Začátkem ledna ale začal dolarový index oslabovat, a jeho povolební nárůst se tak zmírnil na zhruba tři procenta.

Trump v rozhovoru s listem The Wall Street Journal také uvedl, že Spojené státy možná budou muset „dostat dolar dolů“, pokud budou měnu tlačit vzhůru změny v daňové politice. „Mít silný dolar přináší určité výhody, ale spoustu nevýhod,“ prohlásil.

Američtí prezidenti se přitom dosud obvykle vyhýbali komentářům ke kurzu dolaru a odkazovali v této záležitosti na ministerstvo financí. Představitelé ministerstva se ke kurzu většinou vyjadřovali neutrálně a pečlivě volenými slovy, aby neznepokojili finanční trhy. „Trump říká věci a dělá věci, které žádný prezident nikdy nedělal,“ uvedl Chandler.

(ČTK)

Další z kategorie Politika