Zlato (oz) / USD
1 909,02
0,02 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Televize ABC News se omluvila za mylnou zprávu o Trumpovi

Televize ABC News se omluvila za mylnou zprávu, podle níž bývalého poradce Bílého domu Michaela Flynna pověřil během volební kampaně stykem s ruskými činiteli sám Donald Trump. Televize uvedla, že udělala „vážnou chybu“, a jednoho ze svých elitních reportérů Briana Rosse za zprávu na čtyři týdny suspendovala, napsala agentura AP.

Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn. Reprofoto: Wikipedia

Televize již v sobotu přiznala, že zpráva nebyla před pátečním odvysíláním důsledně prověřena. Investigativnímu novináři Brianu Rossovi byla kvůli nepravdivé zprávě na čtyři týdny pozastavena činnost bez nároku na plat.

Ross původně tvrdil, že během prezidentské kampaně tehdejší kandidát Donald Trump vyzval Flynna, aby kontaktoval Rusy. Později se Ross opravil a uvedl, že Trump vyzval Michaela Flynna k navázání kontaktu s Rusy až po svém zvolení prezidentem, a to ohledně témat jako například spolupráce v boji proti teroristické organizaci Islámský stát.

Za šíření informace, která se ukázala jako mylná, se televize ABC News stala v sobotu terčem ostré kritiky amerických pravicových médií. Podle amerických konzervativních komentátorů byla zpráva televize příkladem lživých zpráv, které prý šíří hlavní proud amerických médií a které jsou často terčem kritiky Bílého domu. Prohřešek jedné z hlavních amerických zpravodajských televizí tvrdě kritizovali novináři z pravicového kanálu Fox News nebo z ultrakonzervativního serveru Breitbart News.

Podle aktuálních informací Flynna stykem s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem nepověřil Trump, ale jeho zeť Jared Kushner a bývalá náměstkyně bezpečnostního poradce Bílého domu Kathleen McFarlandová. Ani tato dvě jména ovšem oficiální protokoly z Flynnova výslechu neobsahují. Média je publikovala s odvoláním na nejmenované členy Trumpova týmu.

(ČTK)

Další z kategorie Politika