Zlato (oz) / USD
1 909,04
0,28 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Švédsko plánuje vyšší výdaje na sociální zabezpečení

Švédská vláda očekává, že hospodářský boom jí do roku 2020 přinese 85 miliard švédských korun (229 miliard Kč), se kterými dřívější předpovědi nepočítaly, a bude tak mít více prostoru k investicím do sociálního zabezpečení, pokud vyhraje volby. V rozhovoru s novináři to podle agentury Reuters prohlásila ministryně financí Magdalena Anderssonová.

Švédská vláda očekává, že hospodářský boom přinese miliardy švédských korun, s nimiž dřívější předpovědi nepočítaly. Foto: iStock

Švédská ekonomika v posledních letech předstihla většinu těch evropských díky vysokému růstu, poklesu státního dluhu a zvyšování zaměstnanosti. A očekává se, že tento trend bude pokračovat. Vláda předpovídá, že letos bude hospodářský růst činit 2,5 procenta, zatímco ještě v dubnu počítala s 2,6 procenta. Prognózu na rok 2018, kdy se budou konat parlamentní volby, zvýšila z 2,1 na 2,3 procenta. Tempo růstu je nicméně podstatně nižší než 3,2 procenta v roce 2016.

Současně si však demografické změny, vyšší porodnost i prodloužení délky života vyžádají vyšší investice, aby si země udržela renomovanou úroveň sociálního zabezpečení. Ke splnění tohoto cíle bude Švédsko muset do roku 2025 vybudovat více než 1000 nových školek, 600 základních a středních škol a 300 domovů pro seniory, uvedla Magdalena Anderssonová.

Po vítězství ve volbách v roce 2014 švédská vláda levého středu zvýšila daně a ozdravila veřejné finance až do přebytkovosti státní kasy. Zvrátila tak vývoj předchozích deseti let, kdy středopravá vláda daně snižovala.

Z průzkumů ale vyplývá, že navzdory hospodářskému růstu a prozíravému řízení ekonomky koalice možná bude mít problém vyhrát v příštím roce volby. Radikální strana Švédští demokraté, která je ostře proti přistěhovalectví, by mohla získat kolem 20 procent a zatím se nezdá, že by nějaké z politických seskupení bylo s to mít v parlamentu většinu bez její účasti. A to je něco, co obě strany vyloučily.

(ČTK)

Další z kategorie Politika