Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Sněmovna lordů může brexit pozdržet

Sněmovna lordů Parlamentu Spojeného království začala v pondělí diskutovat o vystoupení země z Evropské unie. Předsedkyně vlády Theresa Mayová pozorovala první den jednání z neobvyklého místa. Usedla pod lóži se zlatým královským trůnem. Návštěva premiérky v horní komoře je něčím mimořádným. Poslední ministerský předseda, jenž seděl u paty trůnu, byl John Major v roce 1990. David Cameron i Margaret Thatcherová během jejich funkčního období pozorovali jednání Sněmovny lordů pouze z balkonu.

Sněmovna lordů Parlamentu Spojeného království začala v pondělí diskutovat o vystoupení země z Evropské unie. Reprofoto: parliament.uk

„I když Theresa Mayová mlčela, její přítomnost by mohla být vnímána jako varování nevolené části zákonodárců, aby nezdržela její časový plán spuštění brexitu ke konci března,“ poznamenala agentura Bloomberg.

„Mayová se zúčastnila jednání horní komory, aby zdůraznila význam tohoto zákona,“ řekl mluvčí Greg Swift novinářům na otázku, zda to byl pokus o zastrašování. Swift dodal, že vláda chová Sněmovnu lordů v nejvyšší úctě a vysoce respektuje její ústavní právo vykonávat svou funkci.

Šéfka opoziční Labour Party Angela Smithová v úvodu jednání přislíbila, že její strana nebude blokovat, zamítat nebo sabotovat právní předpis, který má před sebou. Všeobecná rozprava o návrhu zákona však neskončí dřív než příští týden.

Členové horní komory přednesli okolo 30 pozměňovacích návrhů k návrhu zákona o vystoupení z EU, což je hluboko pod 250 návrhy předloženými v Dolní sněmovně. Podle Bloombergu ale jsou smysluplnější, což při nedostatku vládní většiny ve Sněmovně lordů, z nich dělá potenciální rozbušku vedoucí k zamítnutí předlohy zákona.

Někteří ze 760 členů horní komory parlamentu se netají tím, že hodlají hlasováním o konečné podobě brexitu dát premiérce čas vrátit se ke svým protějškům v EU a vyjednat některé změny. Tedy pokud Sněmovna lordů shledá, že zákon o brexitu je v jeho nynější podobě nevyhovující.

V případě, že lordi návrh zákona vrátí do dolní sněmovny, může předloha o způsobu přistoupení k Článku 50 Evropské úmluvy pendlovat mezi horní a dolní komorou až do té doby, než se obě dohodnou.

(rek)

Další z kategorie Politika