Zlato (oz) / USD
2 329,53
0,33 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Rusové prý mají materiál kompromitující Trumpa; Moskva to popírá

Ruská rozvědka podle amerických zdrojů shromáždila na budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa kompromitující materiál osobní i finanční povahy. Dokument amerických tajných služeb, jehož pravost nebyla potvrzena a o němž informují americká média, tvrdí, že Moskva chtěla Trumpa v budoucnu vydírat. Kreml sběr kompromitujících dat odmítl jako nesmysl a Trump zprávy o své možné kompromitaci označil za politický hon na čarodějnice.

Ruská rozvědka údajně shromáždila na budoucího prezidenta USA Trumpa kompromitující materiál osobní i finanční povahy. Foto: iStock
Ruská rozvědka údajně shromáždila na budoucího prezidenta USA Trumpa kompromitující materiál osobní i finanční povahy. Foto: iStock

Několik hodin po prvních informacích, že američtí zpravodajci seznámili Donalda Trumpa s existencí kompromitujícího spisu, server BuzzFeed zveřejnil dokument amerických tajných služeb, přestože redakce připustila, že jsou důvody pochybovat o pravdivosti jeho obsahu.

Dokument publikovaný serverem BuzzFeed se například zmiňuje o Trumpově večírku s prostitutkami v prezidentském apartmá moskevského hotelu, kde dříve nocoval dosluhující šéf Bílého domu Barack Obama, o magnátových korupčních aktivitách v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích či o schůzce Trumpova právníka Michaela Cohena s ruskými představiteli v Praze.

„Falešné zprávy – naprostý politický hon na čarodějnice,“ napsal Trump na twitteru. Zároveň sdílel Cohenův tweet, ve kterém právník k fotografii svého pasu připsal, že nikdy nebyl v české metropoli. „Utajované informace nekomentuji,“ prohlásil Obama na dotaz televizní stanice NBC.

„Ne, v Kremlu nemáme kompromitující materiál na Trumpa,“ řekl podle agentury TASS Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Je to naprostá kachna, naprostý výmysl a naprostý nesmysl. Kreml se nezabývá sbíráním kompromitujících informací,“ zdůraznil.

Dokument amerických tajných služeb, jehož autentičnost je nejistá, s odvoláním na různé zdroje z Trumpova okolí i z Kremlu mimo jiné tvrdí, že nejméně osm let existuje výměna informací mezi Trumpovým týmem a Kremlem.

Ruské tajné služby se podle dokumentu zveřejněného BuzzFeed věnovaly i Trumpově demokratické rivalce Hillary Clintonové; o ní ale měli Rusové spíše jen odposlechnuté hovory z jejího pobytu v Rusku a informace z dalších komunikačních kanálů než citlivé podrobnosti ze soukromí.

Postup serveru BuzzFeed, který údajný dokument amerických tajných služeb na internetu zpřístupnil, vyvolal v amerických médiích debatu o správnosti takového postupu. Například agentura AP byla podobně jako další média zdrženlivější a podrobnosti o dokumentu nezveřejnila.

Odbornice na mediální etiku Kelly McBrideová přirovnala počínání BuzzFeed k únikům informací na serveru WikiLeaks, neboť americký server podle ní neučinil nic, aby nařčení týkající se Trumpa ověřil, případně vyvrátil.

(ČTK)

Další z kategorie Politika