Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Nizozemsko: Geert Wilders zahájil kampaň z ostra

Předseda nizozemské Strany svobody Geert Wilders v sobotu zahájil svou volební kampaň. Na tržnici ve Spijkenisse, v etnicky různorodé zóně, jež obklopuje rotterdamský přístav, obklopen bodyguardy a policisty, vyzval k tomu, aby se zakročilo proti „marocké spodině“. Nizozemce pak nabádal, aby získali zpět svou zem.

Nizozemsko Nizozemcům, hlásá předseda Strany svobody Geert Wilders. Ilustrační foto: Pavel Lukeš

„Ne všichni jsou spodina, ale z Maroka je tu hodně spodiny, což činí naše ulice nebezpečné,“ zaznamenala agentura Reuters Wildersova slova. „Chcete-li získat zpět svou zemi, chcete-li, aby Nizozemsko patřilo Nizozemcům, aby opět měli svůj vlastní domov, pak můžete hlasovat pouze pro jednu stranu.“

Podle Wilderse, který byl v prosinci odsouzen za podněcování k diskriminaci, se trestná činnost mladých Maročanů nebere vážně. Má s tím osobní zkušenost. Poté, co islamisté v roce 2004 zavraždili režiséra Thea van Gogha, musel Wilders kvůli vyhrůžkám žít v utajení. I nyní se na veřejnosti objevuje jen zřídka.

Poslanec dolní komory nizozemského parlamentu Geert Wilders se zavazuje zastavit muslimskou imigraci, uzavřít všechny mešity a vyvést Nizozemsko z Evropské unie. Mnozí z jeho příznivců na tržnici Spijkenisse však Reuters řekli, že jim jde spíš o jeho politiku sociálního zabezpečení. „Nejdůležitější pro mě je vrátit důchodový věk zpět na 65 let,“ vysvětlil 59letý jeřábník Wil Fens.

Odpor vůči establishmentu

Wilders doufá, že globální vzestup odporu vůči establishmentu, který již pomohl vyhrát volby Donaldu Trumpovi v USA a přesvědčit Brity, aby hlasovali pro vystoupení z Evropské unie, ho po parlamentních volbách, které se budou konat 15. března, dovede k moci.

Wildersova strana vede v průzkumech veřejného mínění se 17 procenty, o vlásek před liberály premiéra Marka Rutteho, který však převzal část Wildersovy antiimigrační rétoriky a navíc využívá i podpory rostoucí ekonomiky.

Výhra Wilderse by zcela jistě posílila šéfku francouzské pravice Marine Le Penovou i Alternativu pro Německo v naději, že po letošních volbách dojde k transformaci evropské politiky. „Přes veškerou nenávist a odpor elit, a to jak ve Velké Británii, tak i v Bruselu, lidé vzali svůj osud do vlastních rukou. Myslím, že totéž se stane v Nizozemsku, ve Francii, v Rakousku i v Německu,“ prohlásil mimo jiné Wilders.

Pokud by Wilders volby skutečně vyhrál, měl by zřejmě se složením vlády problém, protože většina hlavních stran vyloučila vstup do koalice se Stranou svobody. Považují její politiku za příliš ofenzivní, ba dokonce za protiústavní. Roztříštěná politická scéna přitom bude zřejmě vyžadovat koaliční vládu složenou ze čtyř nebo více stran.

(rek)

Další z kategorie Politika