Zlato (oz) / USD
1 909,02
0,02 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Hlavní roli v německé předvolební kampani bude zřejmě hrát i nadále automobilový průmysl

Šéfka německé vlády Angela Merkelová (CDU) je podle svého vyzyvatele v boji o kancléřský post a předsedy sociální demokracie (SPD) Martina Schulze povýšenecká. Schulz, podle něhož Merkelová nemá žádný plán řešení problémů s dieselovými auty, to včera řekl v rozhovoru s televizí ARD. Merkelová se v rozhovoru s televizní stanicí ZDF v reakci omezila na konstatování, že složila přísahu a slouží německému lidu.

Otázky spojené s automobilovým průmyslem budou zřejmě v kampani hrát roli i nadále. Bavorská CSU prohlásila, že odmítá koalici, která by prosazovala konec éry spalovacích motorů. Foto: Pavel Lukeš

„Stále více lidí, a to vidíte i na článcích v médiích, si všímá toho, jak povýšená je nyní paní Merkelová,“ nechal se slyšet šéf sociálních demokratů, který dosud v kampani na kancléřku takto přímo nezaútočil.

Martin Schulz pro své tvrzení vidí několik důkazů. Jedním má být to, že Angela Merkelová při cestách na volební kampaň často využívá armádní nebo policejní helikoptéru, její Křesťanskodemokratická unie ale za lety platí výrazně méně, než kolik ve skutečnosti stojí.

Šéf SPD kritizoval také skutečnost, že volební kampaň CDU vede Peter Altmaier, který je zároveň šéfem kancléřství, nebo fakt, že vládní mluvčí Steffen Seibert za Merkelovou vyjednával podmínky její předvolební televizní debaty se Schulzem. Ta se uskuteční za týden.

Schulz si věří

I přes výraznou ztrátu SPD na konzervativní unii CDU/CSU v průzkumech veřejného mínění Schulz věří, že jeho strana může zářijové volby vyhrát. Téměř polovina voličů je podle něj stále nerozhodnutá. „Máme diferencovaný program, (konzervativní) unie si vystačí s tím, že říká: ‚Máme Merkelovou, a to stačí pro budoucnost‘,“ zdůvodnil také své přesvědčení.

CDU/CSU má v aktuálních průzkumech podporu kolem 39 procent voličů, sociální demokraté 22 až 24 procent.

Schulz také kritizoval Merkelovou za nedostatečně tvrdou politiku vůči tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi, který podle šéfa sociální demokracie porušuje všechna diplomatická pravidla a vměšuje se do německé kampaně. Erdogan nedávno vyzval Turky žijící v Německu, aby nevolili CDU/CSU, SPD nebo Zelené.

Problémy německých automobilek

Jak Schulz, tak Merkelová byli dotazováni také na aktuální problémy německých automobilek. Merkelová zopakovala, že je třeba v dlouhodobém výhledu počítat s koncem spalovacích motorů, konkrétní rok ale neuvedla. „Nemá teď smysl lidi znejišťovat,“ podotkla. Schulz zatím o konci spalovacích motorů vůbec hovořit nechce.

Chce ale umožnit spotřebitelům, aby na automobilky, které manipulovaly s emisemi, mohli podávat hromadné žaloby. Merkelová podle něj takové snahy brzdí. Kancléřka poznamenala, že v principu není proti hromadným žalobám, současný návrh sociálnědemokratického ministra spravedlnosti Heika Maase ale podle ní není dobrý.

Otázky spojené s automobilovým průmyslem budou zřejmě v kampani hrát roli i nadále. Soustředí se na ně i další strany. Zelení se nechali slyšet, že nepůjdou po volbách do žádné koalice, která nebude stát na začátku konce éry spalovacích motorů. Bavorská CSU, která je sesterskou stranou CDU, zase prohlásila, že odmítá koalici, která by něco takového prosazovala.

(ČTK)

Další z kategorie Politika