Zlato (oz) / USD
1 909,04
0,28 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Euro reaguje na první kolo prezidentských voleb ve Francii

Euro dnes v úvodu obchodování v Asii posílilo vůči dolaru o dvě procenta a vyšplhalo se na 1,09395 USD, tedy nejvýše za zhruba pět a půl měsíce. Jednotná evropská měna tak reaguje na odhady výsledků prvního kola prezidentských voleb ve Francii, podle nichž v něm zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron se ziskem kolem 23 procent hlasů. Druhé kolo voleb se uskuteční v neděli 7. května.

Euro dnes roste v reakci na Macronův úspěch ve francouzských prezidentských volbách. Foto: iStock

Podle odhadů do něj postupuje se zhruba 22 procenty také kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, která ve své kampani slibovala odchod Francie z eurozóny a návrat francouzského franku. Trhy se obávaly, že s Le Penovou by do druhého kola mohl namísto Emmanuela Macrona postoupit rovněž kandidát krajní levice a euroskeptik Jean-Luc Mélenchon.

Jednotná evropská měna se vůči dolaru dostala nejvýše od 10. listopadu, tedy od prvního dne po oznámení výsledků prezidentský voleb ve Spojených státech. Euro posiluje také k dalším předním světovým měnám. Vůči japonskému jenu krátce po začátku obchodování vykazovalo nárůst o tři procenta na pětitýdenní maximum 120,905 JPY a vůči britské libře si připisovalo 1,4 procenta na zhruba 0,85 GBP, napsala agentura Reuters.

Omezený dopad na korunu

Výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii by měly mít na vývoj kurzu koruny vůči euru omezené dopady kvůli dozvuku nedávno ukončených intervencí České národní banky. Na světových trzích však zřejmě bude kurz eura až do druhého kola rozkolísaný více než obvykle. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK.

Do druhého kola se podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka může situace na trzích různě měnit a kolísání eura a dalších finančních trhů může být větší než obvyklé. Rozhodne se, jak uvedl, nejen o dalším osudu nejen Francie, ale také o směřování eura a evropské integrace.

Výsledky druhého kola jsou podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška zatíženy značnou nejistotou, která omezí pozitivní reakci finančních trhů na výsledky prvního kola. Celkově se podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy zdá, že první kolo voleb zažene nejtemnější obavy trhů, ačkoli ještě ne zcela úplně. Macronovo případné vítězství podle Kovandy zmírní tlaky na oslabování koruny, jež byly v posledních dnech patrné.

(ČTK, red)

Další z kategorie Politika