Zlato (oz) / USD
1 915,86
0,43 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Bude v Itálii referendum o euru?

Beppe Grillo, spoluzakladatel italského koaličního Hnutí pěti hvězd, zopakoval svůj návrh na uspořádání referenda o vystoupení z měnové unie. „Nechme italský lid rozhodnout, zda chce euro,“ cituje Grilla agentura Bloomberg. Grillo si představuje, že půjde o jakési konzultační referendum, aby bylo možné připravit tzv. plán B, tedy co by po návratu k liře následovalo.

Euro je oprátka na krku Itálie, vykřikoval Grillo na předvolebních mítincích. Foto: iStock

Nová italská vláda složená z reprezentantů Hnutí pěti hvězd a Ligy (dříve Liga severu) podle Bloombergu vystrašila investory, protože nebylo jasné, zda Itálie zamíří k opuštění eura, nebo ne.

Kabinet pod vedením premiéra Giuseppe Conteho tuto možnost opakovaně popřel, „leč pochyby zůstávají,“ dodává agentura.

„Nemáme plán B v případě, že se něco pokazí,“ komentoval Grillo (70) členství Itálie v eurozóně. Připomněl také, že „pětihvězdičkový“ návrh na referendum o euru je starý několik let.

Poté, co rok před volbami vystřídal v čele strany Grilla serióznější a také mnohem mladší Luigi Di Maio (32), se o euru přestalo hovořit, protože převládala jiná témata, ale vystoupení z eurozóny skutečně Hnutí založené v roce 2009 na programu mělo.

Plán B

Vystoupení třetí největší ekonomiky EU z eurozóny, by světovou ekonomikou pořádně otřáslo, ale mnohem větší dopad, podobný brexitu, by mělo pro Apeninský poloostrov. To si zřejmě uvědomuje i Grillo, když říká: „Musíte mít plán B. Jsem si jistý, že Německo a Francie ho mají.“

„Netvrdím, že jsem pro vystoupení z měnové unie, říkám jen, že bych o tom nechal rozhodnout italský lid,“ zmírňuje svou rétoriku komik, herec, politik a bloger, který se po volbách žádných politických funkcí neujal.

Ve svých kampaních Grillo ale jen zřídka vynechával příležitost zaútočit na Evropskou unii, kterou obviňoval ze všech problémů, jež Itálie má. Vystoupení z eurozóny mělo podle něj být jen předehrou k vystoupení z unie. „Euro je oprátka na krku Itálie!“ vykřikoval Grillo na mítincích.

(rek)

Další z kategorie Politika