Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Australský parlament chce zakázat stranám dary ze zahraničí

Australský parlamentní výbor dnes doporučil zakázat politickým stranám přijímání finančních příspěvků od zahraničních firem a jednotlivců. Opatření směřuje zejména proti Číně, která je největším zahraničním zdrojem prostředků pro australské politiky. V minulosti ale podobné snahy v Austrálii neuspěly.

Australský parlamentní výbor doporučil zakázat politickým stranám přijímání finančních příspěvků od zahraničních firem a jednotlivců. Ilustrační foto: iStock

Společný stálý výbor pro volební záležitosti chce zastavit přísun peněz ze zahraničí, které dostávají australské strany a jejich přidružené organizace. Australské zákonodárství v současnosti nerozlišuje mezi tuzemskými sponzory a dárci z ciziny.

„Je otázkou národní suverenity, že pouze Australané by měli mít právo ovlivnit australskou politiku a volby,“ řekla podle agentury AP předsedkyně výboru Linda Reynoldsová. Výbor navrhuje, aby se zákaz vztahoval i na ekologické a aktivistické skupiny působící v politice. To však odmítá opozice.

Návrh zákona zakazujícího zahraniční dary představila už v roce 2010 tehdejší vláda Australské labouristické strany (ALP). Dokument ale nikdy nevstoupil v platnost.

Financování domácích stran ze zahraničí je zakázáno ve Spojených státech a mnoha dalších zemích. Bývalá americká vláda prezidenta Baracka Obamy loni vyzvala Austrálii, aby svůj systém změnila a odstranila tak vliv politických příspěvků z Číny.

Kvůli penězům od komunistické velmoci odstoupil loni z jedné ze svých funkcí opoziční senátor Sam Dastyari. Člen ALP požádal čínskou společnost o proplacení svých cestovních nákladů. Tři zákonodárci konzervativní vlády zase přijali hodinky Rolex od čínského podnikatele.

Diskusi o transparentnosti australské politiky přiživují i podezření na ruské zasahování do amerických listopadových prezidentských voleb. „Události v cizině stejně jako ty zde v Austrálii nám ukazují, že australský lid musí mít důvěru, že náš volební proces je prost zahraničního vměšování,“ prohlásil minulý měsíc premiér Malcolm Turnbull.

(ČTK)

Další z kategorie Politika