Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Svaz: Přes dvě pětiny pivovarů se bojí odlivu hostů z hospod kvůli zvýšení DPH

Více než dvě pětiny pivovarů se podle průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven obávají odlivu hostů z restaurací a hospod kvůli zvyšování DPH. Obavy mají ze zavírání zejména vesnických hospod. Zároveň 73 procent pivovarů očekává negativní dopad na zaměstnanost v pivovarnictví. Svaz to uvedl v dnešní tiskové zprávě zaslané ČTK. Vláda ve svém konsolidačním balíčku chce všechny nápoje včetně točeného piva přesunout do základní sazby DPH 21 procent. Dosud byla u točeného piva sazba deset procent a na nealkoholické pivo 15 procent.

pivo
Více než dvě pětiny pivovarů se podle průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven obávají odlivu hostů z restaurací a hospod kvůli zvyšování DPH. Foto: iStock

Svaz sdružující mimo jiné 23 pivovarů upozornil na to, že odliv hostů z podniků začal již s pandemii koronaviru a zvyšování DPH na pivo a nealkoholické nápoje bude dalším zásahem pro celou gastronomii. „Na jejich prodeji je závislých 50 procent hospod, které neprodávají teplé jídlo,“ uvedl předseda svazu Roman Havlík.

Svaz uvedl, že loni bylo 31 procent piva uvařeného v Česku zkonzumováno v restauracích. V roce 2009 to však bylo téměř polovina. Podle svazu je pokles způsoben trendem, kdy lidé raději pijí pivo doma.

Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj uvedl, že podle jeho průzkumu kvůli změnám v DPH až desetina hospod zvažuje, zda bude pokračovat v podnikání. Pět procent se již podle pivovaru rozhodlo, že po zvýšení daně skončí. Průzkum dělal pivovar mezi 1044 restauracemi a hospodami z celé ČR a 87 procent hospodských v něm sdělilo, že bude muset kvůli zvýšení daně zásadně zdražit pivo.

Prazdroj také již dříve upozorňoval, že nejohroženější jsou hospody v menších městech do 5000 obyvatel. Podle dat pivovaru jich za poslední čtyři roky skončilo 15 procent, což je přes 1300 podniků.

Změny v sazbách kritizují svazy sdružující restauratéry. Asociace APRON upozorňovala na to, že ve většině zemí EU je gastronomie obecně v desetiprocentní sazbě. Podobně se vyjádřil také Luboš Kastner zastupující gastronomii v Asociaci malých a středních podniků. Ta navrhovala, aby se u změn DPH týkajících se gastronomie zavedlo alespoň dvouleté přechodné období, aby podniky měly šanci se na ně připravit. Odmítá také to, že zvyšování DPH povede k vyššímu výběru daně právě kvůli útlumu celého sektoru pohostinství. Kastner také kritizoval ponechání nulové spotřební daně na takzvaná tichá vína.

Například většinový majitel skupiny Coloseum Holding Jan Mužátko odhadl, že ceny u nealkoholických nápojů a piva se kvůli změnám v dani podle něj zvednou o více než deset procent. Například pivo v podnicích skupiny zdraží ze 69 na 75 korun, uvedl.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín