Zlato (oz) / USD
2 332,92
0,47 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Analýza: Oběd v restauraci v březnu meziročně zdražil o 15 korun na 156 korun

Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 korun. Jídlo může v důsledku vysoké inflace a dalších nákladů provozovatelů stravovacích zařízení dál zdražovat. Počet lidí, kteří šli v březnu do restaurace na oběd, poprvé od září 2020 překonal hranici 50 procent proti době před koronavirovou krizí. Růst spotřebitelských cen je v dalším období může od návštěvy ale odradit. Společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity, to dnes uvedla v tiskové zprávě.

jídlo
Oběd v restauraci v březnu podle společnosti Edenred meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 korun. Foto: Pixabay

Ve srovnání se třetím měsícem roku 2020 Češi za oběd v restauraci letos v březnu zaplatili o přibližně 35 korun více. Od března 2017 průměrná cena vzrostla o 48 korun. Společnost Edenred upozornila, že růst výdajů na obědy dlouhodobě převyšuje nárůst reálných příjmů. „V pětiletém horizontu útraty v restauracích vzrostly o 45 procent, nárůst příjmů byl ale za srovnatelné období o osm procentních bodů nižší,“ uvedla firma.

Nejrychleji jídlo a útraty v restauracích podle Edenred stoupají od přelomu jara a léta předloňského roku, tedy v době prvního rozvolnění protiepidemických opatření. Aneta Martišková zodpovědná v Edenred za firemní vztahy řekla, že dlouhá léta se ve stravovacích provozech mimo hlavní město dal oběd pořídit kolem 100 korun, v současné době většinou ale nestačí ani 150 korun.

Nejvýrazněji rostou ceny obědů v Plzni, za poslední dva roky to bylo asi o čtvrtinu, za posledních pět let o 52 procent na současných 162,5 koruny, vyplývá z dat Edenred. V Čechách lidé zaplatí za obědy v průměru o osm korun více než na Moravě.

Údaje o cenách obědů vyplývají z Ticket Restaurant Card Indexu sestaveného z plateb zhruba 220 000 majitelů nejrozšířenější stravenkové karty Ticket Restaurant.

Restaurace zaznamenaly v březnu podle Edenred nejlepší výsledky za poslední měsíce. Kromě toho, že počet hostů v době oběda činil 52 procent proti předcovidovému období, počet zakoupených jídel spolu s rozvážkou dosáhl asi dvou třetin předkrizových hodnot.

Inflace v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně stoupla na 11,1 procenta a byla nejvyšší od června 1998. V lednu činila 9,9 procenta. „Když je inflace v pásmu, na které jsme byli zvyklí v předchozích létech, tak to na chuti lidí chodit do restaurací po celý rok nijak neubírá, při současném prudkém růstu cen ale může dojít ke změně spotřebitelského chování,“ dodala Martišková.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín