Zlato (oz) / USD
2 332,92
0,47 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Index: Luxusní investice do konce června meziročně vynesly v průměru sedm procent

Investice do luxusního zboží se za posledních 12 měsíců do konce letošního června zhodnotily v průměru o sedm procent, za deset let pak o 116 procent. Vyplývá to z Indexu luxusních investic, který sestavuje společnost Knight Frank. Inflace v ČR činila v červnu meziročně 9,7 procenta, za desetileté období 49 procent.

aukce obrazů
Kategorie umění se podle indexu v červnu zhodnotila meziročně o 30 procent. Foto: iStock

Za posledních deset let zaznamenaly nejvyšší zhodnocení vzácné whisky, a to o 322 procent. Dařilo se i vínu, které vyneslo v průměru 149 procent, hodinky (147 procent), automobiloví veteráni (118 procent), umění (109 procent) a luxusní kabelky (60 procent).

Kategorie umění se podle indexu v červnu zhodnotila meziročně o 30 procent. Hodiny a šperky měly v tomto období výnos deset procent, mince osm procent, víno pět procent, diamanty čtyři procenta. Vzácné lahve whisky přišly v průměru o čtyři procenta hodnoty. „Sedmiprocentní výnos byl nejslabší roční výkon od druhého čtvrtletí 2021, což dokazuje, že ani hmotná aktiva nejsou imunní vůči tržní nejistotě,“ komentovala data společnost Frank Knight.

Vhodně zvolená investice do sběratelských předmětů dokáže porazit inflaci, uvedl analytik Portu Lukáš Raška s poukazem na desetiletou výnosnost ve srovnání s inflací. „Nejpopulárnější jsou investice do kvalitních alkoholických nápojů například do lahví vzácné whisky. Tyto investice dokážou překonat i akcie, nejsledovanější index S&P 500 za posledních deset let vzrostl o 177 procent, naproti tomu investice do whisky 322 procent,“ dodal.

Obliba alternativních investic v posledních letech podle expertů roste. Své specifické a nezastupitelné místo mezi nimi podle expertů mají sběratelské a umělecké předměty, jejichž emocionální hodnota a radost z nákupu je pro investory často atraktivnější než potenciální zhodnocení nebo ochrana před inflací.

„Výhodou sběratelských předmětů, jako je umění, investiční alkohol, hodinky, známky nebo šperky, je i fakt, že vývoj jejich hodnoty bývá nezávislý na cenách akcií, dluhopisů a ekonomickém cyklu. Nabízejí tak ochranu ve složitých dobách, jak se ukázalo například v loňském roce, kdy klasická aktiva, jako jsou akcie, padaly,“ řekl ČTK šéf Portu Gallery Martin Jaroš. Pro nadcházející roky mají slušný potenciál díla českého poválečného umění, ale i autoři českého současného umění, doplnil člen investiční komise Portu Gallery pro umělecké předměty Michal Čejka.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín