Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Číňané ztrácejí důvěru ke své měně

Odliv kapitálu z Číny pokračuje. Čínská vláda reaguje rozšířením restrikcí. Lidé i firmy mají strach o své úspory, a tak převádějí prostředky do zahraničí, jak jen mohou. To dál prohlubuje současné potíže.

Čínské vládě se nedaří odradit občany od vyvádění peněz do zahraničí. Odliv kapitálu způsobuje silný tlak na čínskou měnu – juan. Vláda na podporu juanu vynakládá velké prostředky ze svých devizových rezerv. Jejich úbytek však může dál prohloubit odliv kapitálu a způsobit další otřesy trhů. Čína se snaží zastavit odliv kapitálu ještě užší kontrolou čínských vazeb na mezinárodní bankovní systém. Omezení však budí obavy, že namísto dlouhodobých reforem stále přituhují restrikce. Krátkodobé snahy vlády navíc prohlubují neklid na světových trzích.

Investiční ředitel firmy Partners Capital International Ronald Wan současnou situaci komentoval slovy: „Všechny firmy, se kterými jsem v kontaktu, chtějí odvést peníze mimo Čínu.“

Také bohaté čínské rodiny vyvádějí velké sumy peněz mimo Čínu. Obávají se další devalvace měny, která by znehodnotila jejich úspory. Situaci umocňují pokračující problémy v čínské ekonomice.

Ředitel analytické společnosti CMR Shaun Rein konstatoval: „Juan byl dlouhou dobu sázkou na jistotu. To už neplatí. Společnosti ani jednotlivci juan nechtějí.“

Posílení restrikcí

Vládní platební systém UnionPay oznámil, že nyní bude striktně dodržovat limit na platby životního pojištění v zahraničí ve výši 5000 dolarů. Došlo také k omezení možností místních pojišťoven investovat v zahraničí a výběrů juanů ze zahraničních poboček čínských bank. Přestože čínská vláda popřela další znehodnocení měny, mnoho ekonomů další citelnou devalvaci juanu očekává. Čínská vláda totiž dál podporuje ekonomiku na úkor střadatelů, pro které už není výhodné držet úspory v Číně.

Ekonomka Charlene Chu řekla, že „rizika spojená s čínskou měnou se stala hrozbou pro finanční stabilitu.“

Převody peněz do zahraničí jsou v Číně omezeny na 50 000 dolarů na osobu ročně. Lidé však tento limit obcházejí rozepsáním větších částek na víc osob. Jen za minulý rok dosáhl odliv kapitálu jednoho bilionu dolarů.

Autor: Keith Bradsher
Zdroj: The New York Times
Editor: Jindřich Smítka

Další z kategorie Články