Zlato (oz) / USD
2 331,06
0,57 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Americké akcie zahájily týden poklesem

K poklesu přispěly nejnovější koronavirové restrikce v Číně, které prohloubily obavy ohledně vyhlídek světové ekonomiky. Počet případů nemoci covid-19 v Číně v poslední době vzrostl. Čínské hlavní město Peking dnes uvedlo, že nyní čelí nejtěžšímu testu v souvislosti s pandemií covidu-19. V nejvíce zasažených čtvrtích uzavřelo podniky a školy a zpřísnilo podmínky pro vstup do města.

USA
Investoři nyní čekají na středeční zveřejnění zápisu z listopadového zasedání Fedu. Doufají, že si díky němu budou moci učinit lepší představu ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech. Foto: iStock

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,13 procenta a uzavřel na 33 700,28 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,39 procenta na 3949,94 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 1,09 procenta na 11 024,51 bodu.

„Všechny oči se upírají na Čínu a její politiku nulové tolerance vůči covidu,“ uvedl analytik John Doyle ze společnosti Monex USA. „Obchodníci se obávají, že Čína by mohla restrikce rozšířit, což by mohlo zpomalit hospodářský růst,“ cituje ho agentura Reuters.

Akcie energetických společností se dostaly pod tlak kvůli prudkému poklesu cen ropy, za kterým stála zpráva deníku The Wall Street Journal (WSJ) o chystaném zvýšení těžby skupinou OPEC+. Saúdskoarabský ministr energetiky ale zprávu listu později popřel a ceny ropy většinu svých ztrát smazaly.

Pokles akciového trhu zmírnila mediální a filmová společnost Walt Disney. Její akcie si připsaly přes šest procent po zprávě, že do čela podniku se vrátí dřívější ředitel Robert Iger. Náladu na akciovém trhu podpořilo rovněž prohlášení šéfky pobočky americké centrální banky (Fed) v San Francisku Mary Dalyové, podle které musí představitelé banky postupovat při zpřísňování měnové politiky opatrně, aby zabránili „bolestivému poklesu“ ekonomiky.

Investoři nyní čekají na středeční zveřejnění zápisu z listopadového zasedání Fedu. Doufají, že si díky němu budou moci učinit lepší představu ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech. Fed na listopadovém zasedání kvůli snaze dostat pod kontrolu inflaci počtvrté za sebou zvýšil úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Jeho základní sazba se tak dostala do rozpětí 3,75 až 4,00 procenta, nejvýše téměř za 15 let.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika