Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Washington varuje: Čína se zbavuje dluhopisů

Čína oficiálně přiznává prodej amerických dluhopisů a intervenci,
prodala se za rezervní aktiva min. za $106 mld.
Výsledek: možné čtvrté kolo tištění peněz, otevřená vrátka FEDu pro zvyšování sazeb.

Washington varuje: Čína oficiálně začala likvidovat americké dluhopisy

Díky novému režimu na forexu (měnových trzích), který by teoreticky vyžadovaly méně intervence, Čína rozprodala za poslední dva týdny americké dluhopisy (treasuries) řádově za $100 mld, aby stabilizovala jüan. Součástí taktiky zakrytí postupných devalvací, bylo i zbavit se obří porce dluhopisů.

Ve středu 26.8. se svět teprve vzpamatovával z intervencí. Bloomberg náhle ohlásil z Newyorku „citelný tlak na prodej dlouhodobých dluhopisů“, který pocházel z odněkud z „Dálného Východu“. Bill Gross (král dluhopisů) se otázal na Twitteru, zda Čína náhodou neprodává dluhopisy. Vše vyšlo na povrch ve čtvrtek 27.8..

Čína se začala zbavovat zásob svých amerických papírů, aby dolarovou injekcí probrala jüan ze dvoutýdenního šoku. Jak to Čína provedla? Neveřejný zdroj přiznává, že Čína prodávala dluhopisy přímo, jakož i prostřednictvím svých agentů v Belgii a Švýcarsku. Nepříjemnou zprávu o prodejích předala americké protistraně.

Rozsah nákupů není znám, oficiálně se dá ke dni 27.8. pouze odhadovat: Na základě kalkulací, kolik likvidity přibude do PBOC – čínské národní banky – po snížení úrokových sazeb a rezerv věřitelů ke dni 25.8., musela Čína prodat rezervní aktiva min. za $106 mld. Celkově podle agentury Bloomberg Čína vlastní 1,48 bilionu amerického státního dluhu, z toho 200 mld. na chráněných belgických kontech.

01

Nezávislé zdroje potvrdily, že Čína nakupovala bluechipy, tedy akcie nejziskovějších společností. Akcie se rozhodla podpořit před pompézní vojenskou přehlídkou k oslavě vítězství ve válce nad Japonskem, které slaví 3.9. . Reálně bylo vidět, že v poslední hodině obchodování akcie v Šanghaji otočily z cca 0,7% ztráty do 5,3% zisku, se kterým uzavřely. Růst se celý odehrál v posledních 45 minutách obchodování. To je také hlavní důkaz.. Experti z Citi komentují likvidaci rezerv a dopad na výnosy: „Rozvojové trhy, které drží $5491 bln. v rezervách, se zbaví víc jak 10% těchto aktiv za jeden rok – to se dá přirovnat k 3,07% amerického HDP nebo růstu výnosů 10letých dluhopisů o gigantických 108bp.“ Na každých $500 mld. likvidovaných čínských dluhopisů se váže 108bp tlaku na 10leté dluhopisy. „Ačkoli na akciové burze byl drsný propad, Čína dokázala předejít snížení výnosů amerických dluhopisů tak, že je odprodává. A skrze americké sazby může Čína přímo ovlivňovat scénu na globálních trzích. Pro FED je to jistě nemilá situace.“

02

Situace 26.8. by se dala shrnout takto: jedním z katalyzátorů (faktorů) pro odliv kapitálu z rozvojových trhů (EM) je rýsující se zvyšování sazeb FEDem. Při souhře faktorů – a pokud FOMC, Federální komise pro volný trh, skutečně zvýší sazby, zvýší se i tlak na rozvojové trhy a důsledkem bude další dumping amerických dluhopisů. Konečným dopadem bude výraznější tlak na výnosy, zvrat v politice a ve finále třeba čtvrtá fáze tištění peněz.

Jak tedy zabránit Číně, aby likvidací amerických dluhopisů zadusila americký nemovitostní trh ?

William C. Dudley, 10.prezident FEDu, oficiálně „nechává vrátka pro tištění peněz otevřená.“ 

Editor článku: Daniel Hron

Další z kategorie Články