Zlato (oz) / USD
1 907,65
0,35 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Analytici: Listopadové výsledky zahraničního obchodu zklamáním

Listopadové výsledky zahraničního obchodu jsou pro většinu analytiků, které dnes oslovila ČTK zklamáním. Zaostaly podle nich za očekáváním trhu. Přebytek zahraničního obchodu ČR v předposledním měsíci loňského roku meziročně klesl o 6,9 miliardy korun na 10,2 miliardy.

Výsledky zahraničního obchodu zaostaly za očekáváním trhu. Foto: iStock

„Je to velké zklamání,“ uvedla k výsledku hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní se předpokládal přebytek obchodní bilance okolo 16 miliard korun. „Hodně se projevila zvýšená poptávka – spotřeba domácností, která je živena nízkou nezaměstnaností a růstem příjmů,“ dodala. Nepříznivě se na tom podepsal nižší vývoz aut, počítačů, elektronických a optických přístrojů, vyplývá z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

„Nedařilo se exportu automobilů, které meziročně poklesly o 3,7 procenta, což bylo méně, než činil pokles vývozů jako celku. Vzhledem k váze automobilů na celkových vývozech to byl jeden z hlavních přispěvatelů k meziročnímu poklesu vývozů. Dále se nedařilo obchodu s elektronickými zařízeními. Příznivě pro bilanci zahraničního obchodu působil pokles cen ropy a zemního plynu na světových trzích,“ sdělil ekonom Deloitte Václav Franče.

Podle hlavního ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně není pokles vývozu automobilů tak špatnou zprávou, jak se to na první pohled může zdát. „V konečném důsledku je to zpráva dobrá. Díky dávným daňovým úlevám dřívějších vlád je naše hospodářství příliš závislé na automobilovém průmyslu. Taková závislost na jediném sektoru je příliš riziková,“ řekl ČTK.

Ekonom UniCredit Bank Jiří Pour upozornil, že export motorových vozidel v listopadu vykázal třetí meziroční pokles v rámci loňského roku, a to navzdory určitému zlepšení registrací nových vozidel u klíčových zahraničních partnerů. „Nicméně za prvních jedenáct měsíců loňského roku export automobilů stále přidal meziročně necelých pět procent, což svědčí o schopnosti českých automobilek se úspěšně prosazovat na zahraničních trzích navzdory celoročnímu útlumu světové poptávky po autech. Data za dva měsíce posledního čtvrtletí loňského roku však naznačují, že proti větru nelze plout věčně,“ podotkl.

Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová vypíchla, že prvních 11 měsíců roku 2019 dosáhl přebytek zahraničního obchodu 152 miliard korun. „Rekord z roku 2016 na úrovni 163,7 miliard korun tak bilance zahraničního obchodu za rok 2019 zřejmě nepokoří. Chybí už jen prosincová statistika, a ta situaci nezachrání. Bývá obvykle zatížena vyššími vánočními dovozy a naopak nižšími exporty v důsledku dovolených. Končí tak zpravidla v deficitu a celoroční výsledek sníží,“ sdělila.

Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk připomněl, že českému vývozu se v loňském roce dařilo, za 11 měsíců vzrostl o 2,3 procenta. „Je ale zřejmé další zpomalování, a to především v segmentu automotiv. Na druhou stranu se statistiky registrací osobních vozidel v EU začínají zlepšovat. Ani to zpomalení tuzemského automobilového průmyslu v horizontu několika měsíců nezastaví. Pozitivem pro domácí exportéry je tak alespoň pokles geopolitických rizik v závěru loňského roku,“ uvedl.

(ČTK)

Další z kategorie Z domova