Zlato (oz) / USD
2 329,53
0,33 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Evropské akcie oslabily, přechodně se dostaly až na nejnižší úroveň za více než šest týdnů. Za jejich poklesem stojí nejistota kolem snižování úrokových sazeb a neuspokojivé ekonomické údaje z Číny. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 1,13 procenta a den uzavřel na 467,71 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní pokles od loňského října.

STOXX Europe 600
Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 1,13 procenta a den uzavřel na 467,71 bodu. Foto: Google

Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová označila za pravděpodobné, že ECB v létě přikročí ke snížení úrokových sazeb. Dodala nicméně, že stále přetrvává určitá úroveň nejistoty a že postup ECB bude záviset na dalším vývoji ekonomických údajů. Šéf nizozemské centrální banky Klaas Knot, který je rovněž členem Rady guvernérů ECB, navíc varoval před přehnanými očekáváními finančních trhů ohledně snižování úroků.

Náladu na akciových trzích zasáhly rovněž překvapivě příznivé údaje o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech, které zmírnily očekávání, že americká centrální banka (Fed) zahájí už v březnu snižování úrokových sazeb.

Britské akcie oslabovaly po zprávě o překvapivém nárůstu inflace v Británii, hlavní index londýnské burzy FTSE 100 tak sestoupil na sedmiměsíční minimum. Britský statistický úřad oznámil, že meziroční růst spotřebitelských cen v Británii v prosinci zrychlil na čtyři procenta z listopadových 3,9 procenta. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles inflace, v průměru na 3,8 procenta.

Index FTSE 100 odepsal 1,48 procenta a uzavřel obchodování na 7446,29 bodu. Hlavní index německých akcií DAX klesl o 0,84 procenta na 16 431,69 bodu, přes den sestoupil až na nejnižší úroveň od začátku prosince. Index francouzských akcií CAC 40 se snížil o 1,07 procenta na 7318,69 bodu.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika