Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Dolar klesl na dvoutýdenní minimum k jenu, trh čeká na zasedání centrálních bank

Trh čeká na výstupy ze zasedání několika centrálních bank a na hospodářské statistiky. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 18:00 SEČ odepisoval 0, 4 procenta na 106,179 bodu.

bankovky
Dolar klesl na dvoutýdenní minimum vůči japonskému jenu. Foto: iStock

Euro si k dolaru ve stejnou dobu připisovalo skoro půl procenta na 1,0607 USD. Vůči japonské měně se dolar pohyboval na 149,06 jenu rovněž se ztrátou téměř půl procenta. Během seance oslabil až na 148,81 jenu za dolar. Evropská jednotná měna vůči jenu stagnovala a pohybovala se kolem 158,13 jenu.

Tento týden se konají zasedání centrálních bank v Japonsku, ve Spojených státech a v Británii. Budou také zveřejněny důležité statistiky, mimo jiné o hrubém domácím produktu (HDP) a inflaci v eurozóně, o vývoji nezaměstnanosti v USA za říjen či o aktivitě v průmyslu a ve službách.

„Americký dolar mírně klesá, ale nikoli měrou mimo nedávné rozsahy obchodování,“ uvedla analytička Helen Givenová ze společnosti Monex USA.

Ze zasedání centrálních bank se nejvíce pozornosti věnuje té japonské, která je vzhledem ke své uvolněné měnové politice výjimkou mezi předními centrálními bankami. Investoři spekulují o tom, že by japonská centrální banka tento týden mohla zvýšit strop výnosů svých dluhopisů. V případě americké a britské centrální banky má většina investorů za to, že nechají úrokové sazby beze změny.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika