Zlato (oz) / USD
1 908,83
0,29 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Libra posiluje k dolaru, Londýn nesníží daň z příjmu pro lidi s vysokými příjmy

Libra posiluje vůči dolaru. Britská vláda odvolala plán na snížení daně z příjmu pro lidi s nejvyššími příjmy, který představila před méně než dvěma týdny a který ještě v neděli hájila premiérka Liz Trussová.

libra
Kolem 17:50 SELČ si libra k dolaru připisovala 1,1 procenta na 1,1294 USD. Foto: iStock

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,4 procenta na 111,65 bodu. Euro k dolaru rostlo o 0,2 procenta na 0,9821 USD. Dolar k japonskému jenu klesal o 0,2 procenta na 144,42 JPY. Jednotná evropská měna k jenu posilovala v řádu setin procenta a obchodovala se za 141,82 JPY.

Rozhodnutí upustit od části kontroverzního plánu britské vlády , který vyvolal nevoli opozice i některých ekonomů a který vedl k pádu kurzu libry, oznámil na twitteru ministr financí Kwasi Kwarteng. „Pochopili jsme to, naslouchali jsme,“ napsal v úvodu příspěvku Kwarteng. Ostatní části plánu na oživení ekonomiky podle ministra zůstávají v platnosti a vláda jimi chce pomoci britské ekonomice v boji s aktuálními problémy.

„Libra si na základě těchto zpráv zjevně vede lépe, ale stále zůstává řada otázek bez odpovědi,“ konstatovala analytička Jane Foleyová ze společnosti Rabobank. Připomněla dále, že zrušené snížení daně příjmu pro lidi s nejvyššími příjmy tvoří jen malou částí oznámených daňových škrtů.

„Otázkou zůstává, zda to stačí?“ Rozvedla Foleyová. „Odpověď bude jasná za několik týdnů, až opatření britské centrální banky skončí. Britská aktiva, libra a státní dluhopisy ještě nejsou z nejhoršího venku a britská vláda má co dělat, aby získala zpět důvěryhodnost,“ uzavřela.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika