Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Evropské akcie oslabily kvůli obnovenému růstu obav z ruské invaze na Ukrajinu

Evropské akcie oslabily, protože obnovený růst obav z ruské invaze na Ukrajinu převážil nad příznivými hospodářskými výsledky některých evropských podniků. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 tak ztratil 0,69 procenta a uzavřel obchodování na 464,55 bodu.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena vše nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno na Ukrajinu vpadnout v nejbližších dnech. Foto: iStock

Na poklesu indexu se velkou měrou podílely bankovní společnosti, energetické firmy a podniky působící v oblasti cestovního ruchu. Akcie bankovních společností se dostaly pod tlak kvůli klesajícím výnosům u vládních dluhopisů, zatímco na akcie energetických firem měl negativní dopad pokles cen ropy.

Akcie podniků působících v oblasti cestovního ruchu zasáhly obavy, že případný vojenský konflikt na Ukrajině by mohl narušit oživení v tomto odvětví, zejména v sektoru letecké dopravy, napsala agentura Reuters.

Po opatrném optimismu Západu z předchozích dnů opět zesílily obavy z reálného nebezpečí ruské invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic Moskva v poslední době nashromáždila více než 100 000 vojáků. Podle amerického prezidenta Joea Bidena vše nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno na Ukrajinu vpadnout v nejbližších dnech.

Akcie francouzského výrobce luxusního zboží Kering nicméně posílily o zhruba pět procent po zprávě o silném růstu čtvrtletních tržeb. Akcie německé společnosti Commerzbank si připsaly přes tři procenta, protože čtvrtletní zisk podniku překonal očekávání analytiků.

Hlavní index německých akcií DAX klesl o 0,67 procenta na 15.267,63 bodu. Francouzský akciový index CAC 40 se snížil pouze o 0,26 procenta na 6946,82 bodu, zatímco index londýnské burzy FTSE 100 ztratil 0,87 procenta na 7537,37 bodu.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika