Zlato (oz) / USD
2 332,23
0,44 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Evropské akcie vystoupily na rekord, přispěla k tomu fúze v Německu

Akcie na evropských trzích dnes dopoledne vystoupily na rekord, k růstu přispívá mimo jiné i velká fúze na realitním trhu v Německu, která byla oznámena v pondělí večer. Na maximum tak vystoupil i hlavní index německých akcií DAX.

Krátce před 10:00 SELČ se panevropský index STOXX Europe 600 pohyboval kolem 446,60 bodu a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,3 procenta. Indikátor, který zahrnuje akcie významných firem z evropských zemí včetně Británie či Polska, tak překonal rekord ze začátku května. Foto: Google

Téměř 16 procent přidávaly akcie německé společnosti Deutsche Wohnen, zatímco akcie firmy Vonovia přidávaly více než šest procent. Dílčí index akcií z evropského realitního sektoru díky tomu vykazoval růst skoro o jedno procento.

Zájem byl ale také o akcie technologických firem. Těm prospěly komentáře představitelů americké centrální banky (Fed), že uvolněná měnová politika se zatím nebude měnit.

Vonovia a Deutsche Wohnen jsou největší developerské firmy v Německu, Vonovia je navíc největším stavitelem obytných nemovitostí v Evropě. Firmy oznámily, že Vonovia svého rivala zhruba za 18 miliard eur (přes 457 miliard Kč) převezme.

Index DAX akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem dopoledne přidával kolem 0,8 procenta na rekordních 15.564 bodů. Index britských akcií FTSE 100 naopak 0,1 procenta odepisoval a pohyboval se kolem 7044 bodů.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika