Zlato (oz) / USD
1 908,13
0,07 %
Jistota ve vlastních rukou
0

OPEC v září kvůli útoku v Arábii vytěžil nejméně ropy od r. 2011

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v září vytěžila nejméně ropy od roku 2011. Důvodem jsou útoky na zařízení v Saúdské Arábii. Čtrnáct členů organizace těžilo 28,4 milionu barelů denně, což je o 750.000 barelů denně méně než v srpnu. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters, které vycházejí z údajů o přepravě a z informací od zdrojů z odvětví.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v září vytěžila nejméně ropy od roku 2011. Foto: iStock

Útoky na ropná zařízení ze 14. září snížily těžbu ropy v Saúdské Arábii o 5,7 milionu barelů denně. První obchodní den po útocích se také cena suroviny zvýšila zhruba o 20 procent na 72 dolarů za barel. Od té doby ceny klesly na 61 dolarů za barel, zhruba na stejnou úroveň, kde byly před útoky. Přispěl k tomu rychlý postup při obnovování těžby a také obavy ze snížení poptávky pro ropě.

Skupina OPEC+ zahrnující OPEC, Rusko a další světové těžaře ropy mimo OPEC se loni dohodla, že sníží v letošním roce těžbu o 1,2 milionu barelů denně. Z toho těžba v rámci OPEC má klesnout o 800.000 barelů denně. Tento údaj se ale vztahuje pouze na 11 členů kartelu, kteří musejí dohodu plnit. Výjimku z plnění dohody mají Írán, Libye a Venezuela. Platnost dohody byla nedávno prodloužena do března 2020.

Členové OPEC, kterých se omezení týká, plnili podle propočtů Reuters tento měsíc dohodu o omezení těžby na 218 procent. V srpnu to bylo na 131 procent. Dvě ze tří zemí, které dohodu plnit nemusejí, také proti předchozímu měsíci snížily těžbu.

Nejvíce klesla v září těžba v Saúdské Arábii. Snížila se tam o 700.000 barelů na 9,05 milionu barelů denně.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika