Zlato (oz) / USD
1 913,25
0,51 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Analytici: Akciové trhy vyhodnotily eurovolby lehce pozitivně

Hlavní akciové trhy v Evropě reagovaly na výsledky voleb do Evropského parlamentu lehce pozitivně, vyhodnotily je jako roztříštěné vítězství proevropských sil. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Většinou se daří také dluhopisům, ale ani tam nebyly změny příliš velké. Euro proti dolaru kleslo těsně pod hladinu 1,120 EUR/USD, britská libra mírně ztrácí. Koruna dnes nezaznamenává výraznější pohyb.

Evropské burzy přijímají výsledek voleb pozitivně, jelikož převahu získaly strany s pozitivním postojem vůči EU. Foto: iStock

„Výsledek voleb do Evropského parlamentu mohou trhy přijmout s lehkým uspokojením. Vzhledem k tomu, že protievropské síly nezískaly nebezpečně velkou podporu, je pravděpodobné, že celé volby rychle sejdou z mysli,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Evropské burzy přijímají výsledek voleb pozitivně, jelikož převahu získaly strany s pozitivním postojem vůči EU, doplnil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Na druhou stranu jde o faktor, který má na kurzy jen mírný vliv. Významnější dopad na evropské trhy má dnes spíše jednání o fúzi mezi automobilkami Fiat Chrysler a Renault, dodal.

Změny směřování EU investoři neočekávají

Investoři v zásadě neočekávají radikální změny ve směřování EU a na výsledky voleb reagují klidně a bez větších emocí, doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček. Z výsledků evropských voleb je podle něj patrné posílení ekologické politiky. To by do budoucna mohlo vést k růstu cen energií a k zavádění nových regulací v průmyslu. Lokální výsledky v některých zemích však mohou mít na trhy výrazný dopad. Lze očekávat, že výsledky eurovoleb v Británii posílí tendence v souvislosti s brexitem. „Trhy mají rády stabilitu, což je přesný opak situace, kterou aktuálně sledujeme v britské politice,“ dodal.

Britský index FTSE si ale během dopoledne připsal více než 0,5 procenta, německý DAX téměř 0,4 procenta a panevropský STOXX 600 dvě desetiny, shrnul analytik společnosti Starteepo František Bostl.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že se nenaplnil scénář zlomového triumfu antisystémových stran. Ten by byl z hlediska trhů zvláště nepříznivý, neboť jejich výraznější posílení by zvýšilo pravděpodobnost drolení EU či eurozóny. „Drolení unie by vedlo k závažné nejistotě ohledně budoucího politického a ekonomického uspořádání převážné části Evropy, která by ochromila investice podniků, a snížila tak konkurenceschopnost evropských zemí v globálních pohledu,“ upozornil.

Výnosy z desetiletých vládních dluhopisů dnes v převážné části zemí EU klesají, což podle Kovandy značí uklidnění situace, resp. nenaplnění obav trhu z triumfu antisystémových stran. Ty výrazněji uspěly v Itálii a v některých z nových zemí EU. Dluhopisové výnosy v těchto zemích dnes i proto mírně rostou. Naopak ve skandinávských zemích, ve Francii či Německu a vlastně ve všech starých zemích EU s výjimkou Itálie dnes výnos z desetiletých dluhopisů klesá, poznamenal.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika