Zlato (oz) / USD
2 337,96
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Analytici: Cenový cíl 4800 dolarů za unci zlata

Loni zlato opět prokázalo svůj potenciál a znovu obhájilo důvěru investorů. Varovalo totiž pozorné pozorovatele, že se ekonomická situace začíná měnit. Zlato zakoupené v amerických dolarech během kalendářního roku 2020 získalo 24,6 procenta, v eurech vzrostlo o 14,3 procenta a zaznamenalo nová historická maxima v mnoha měnách.

Konzervativní základní scénář, tj. bez mimořádných inflačních tendencí, vede podle analytiků Incrementum AG k cenovému cíli 4800 dolarů za unci zlata. Foto: iStock

Současnost je podle 15. vydání výroční zprávy In Gold We Trustzozobrou“, což je španělský termín pro houpání lodi, které hrozí převrhnutí. Tento termín vznikl na počátku 20. století v řadách mexických intelektuálů a popisuje pocit odpovídající ztrátě pevné půdy pod nohama a ztrátě místa na světě.

Podle názoru analytiků Incrementum AG, nezávislé investiční společnosti se sídlem v Lichtenštejnsku, která zprávu vypracovala, zlato nedávno znovu ukázalo, že chrání uložená aktiva před skrytými nejistotami.

Inflační desetiletí

Pravděpodobnost, že toto desetiletí vstoupí do historie s přídomkem inflační desetiletí, se významně zvýšila, zejména proto, že již existující inflační dynamika pokračovala bez výrazného zrychlení rychlosti peněz v oběhu. Nelze tak opomíjet potenciál významného zvýšení inflace v příštích letech.

Analytici Incrementum se proto ptají: Co znamená svět s výrazně vyšší mírou inflace pro cenu zlata? Pokud by inflace v příštích letech výrazně vzrostla, věří, že na konci desetiletí jsou myslitelné pětimístné ceny jedné unce zlata.

Takový scénář by byl také slučitelný s dalším silným růstem cen bitcoinů. Neinflační aktiva, jako jsou zlato, stříbro a spotřební komodity, ale také vzácná digitální aktiva, jsou stále více žádaná jako záruky hodnoty v prostředí s jasně negativními reálnými úrokovými sazbami.

Proto se nadále držíme naší loňské cenové prognózy ceny zlata na konci tohoto desetiletí na základě našeho proprietárního modelu ceny zlata uvedeného v loňské zprávě In Gold We Trust. Konzervativní základní scénář, tj. bez mimořádných inflačních tendencí, vede k cenovému cíli 4800 dolarů za unci zlata,“ uzavírají analytici Incrementum AG.

(drd)

Další z kategorie Zlato