Zlato (oz) / USD
2 318,37
0,15 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Virová mutace je divoká karta

Zlato ve čtvrtek téměř vymazalo své letošní ztráty, když americký dolar pod hrozbou dalších finančních stimulů po inauguraci prezidenta Joe Bidena začal oslabovat. Samotná inaugurace neměla na zlato žádný vliv. Trh se zaměřil na Bidenův plán napumpovat do ekonomiky 1,9 bilionu dolarů a na to, jak odstartuje boj proti covidu-19, který si v USA vyžádal přes 420 tisíc životů.

„Virová mutace je velmi divoká karta a pokud vývoj, výroba a zavádění vakcinace nedokáží dohnat tempo nových mutací, mohla by pandemie trvat mnohem déle, než jsme si dříve mysleli,“ řekla výstižně agentuře Reuters analytička poradenské firmy DailyFX Margaret Yangová. Foto: iStock

„Virová mutace je velmi divoká karta a pokud vývoj, výroba a zavádění vakcinace nedokáží dohnat tempo nových mutací, mohla by pandemie trvat mnohem déle, než jsme si dříve mysleli,“ řekla výstižně agentuře Reuters analytička poradenské firmy DailyFX Margaret Yangová. „Zlato bude mít v mírně delším horizontu trochu vyšší hodnotu, vzhledem k tomu, že globální centrální banky pravděpodobně zůstanou ve své rozmařilé náladě delší dobu,“ dodala.

Vzácný kov je považován za zajištění proti inflaci, kterou mohou rozpoutat stimulační opatření, poznamenává agentura. Většina komentátorů argumentuje výrokem budoucí ministryně financí Janet Yellenové, která prohlásila, že v boji proti pandemii bude zapotřebí spousty státních výdajů a že se vůbec nestresuje obavami z obrovského dluhu, který posiluje vyšší inflační očekávání. I to zřejmě vedlo ke zvýšení ceny zlata díky slabšímu dolaru.

„Díky tomu, že ministerstvo financí a centrální banka (které před časem Yellenová šéfovala) pracují unisono, vytváří to podpůrnou kulisu pro zlato. To znamená, že drahý kov bude silně záviset na pohybu reálných výnosů, které se stáhly ze svého nedávného růstu,“ doplnil v analýze server  DailyFX.

„Dolar klesl o 0,2 % oproti konkurenčním měnám a výnosy referenčních desetiletých amerických státních dluhopisů budou určovat směr jízdy zlata,“ míní šéfanalytik globálního trhu ve společnosti Axi Stephen Innes.“

(rek)

Další z kategorie Zlato