Zlato (oz) / USD
2 332,92
0,47 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Bank of America má nižší zisk, Goldman vydělal výrazně víc

Americkému finančnímu ústavu Bank of America ve čtvrtém čtvrtletí klesl kvůli dopadům koronavirové krizi čistý zisk meziročně o 20 procent na 5,5 miliardy dolarů (118,7 miliardy Kč). Tržby klesly o deset procent na 20,1 miliardy USD. Podnik dnes uvedl, že na výsledek měly vliv mimo jiné nižší úrokové sazby. Investiční banka Goldman Sachs, která těžila z obchodování s dluhopisy a z nárůstu fúzí a akvizic, zisk zvýšila o 153 procent na 4,36 miliardy dolarů.

Americkému finančnímu ústavu Bank of America ve čtvrtém čtvrtletí klesl kvůli dopadům koronavirové krizi čistý zisk meziročně o 20 procent na 5,5 miliardy dolarů (118,7 miliardy Kč). Foto: iStock

Bank of America uvedla, že byla schopna uvolnit z úvěrových rezerv více než 800 milionů dolarů, neboť očekává, že se americká ekonomika v příštích měsících zotaví. V Bank of America se i nadále díky hojnému obchodování na burzách dařilo oddělení cenných papírů, méně peněz ale utržil důležitý segment privátního bankovnictví. Na nižším zisku měla podíl i bezpečnostní opatření přijímaná na ochranu zaměstnanců a klientů před nákazou koronavirem. Za celý rok se zisk snížil na 17,9 miliardy z 27,4 miliardy USD o rok dříve.

Goldman Sachs pak v závěrečném kvartálu zvýšil tržby o 18 procent na 11,74 miliardy dolarů. Banka těžila z rekordních objemů akciových obchodů. Inkasovala také upisovací poplatky za uvádění nových společností na burzu, například Airbnb, Doordash, Lufax a Root.

Na rozdíl od Bank of America nebo JPMorgan Chase & Co se Goldman Sachs zaměřuje relativně málo na spotřebitelské bankovnictví. Během pandemie tak nebyla tolik vystavena riziku nesplácených půjček.

Čtvrtletní výsledky Goldman Sachs překonaly očekávání analytiků, akcie banky tak v reakci zpevnily. Za celý rok banka zvýšila čistý zisk o 12 procent na 9,5 miliardy dolarů.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín