Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Venezuelská pomsta bude následovat

Britský nejvyšší soud ve čtvrtek odepřel spornému venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi přístup ke zlatu uloženému v Londýně v hodnotě jedné miliardy dolarů. Banco Central de Venezuela podala žalobu o vydání zlata poté, co ji Bank of England odmítla zlato vydat, aniž k tomu poskytovala jakékoli komentáře.

Venezuelské úřady již Guaida odsoudily za vedení zločinecké organizace, která se v součinnosti s Washingtonem nezákonně chopila zdrojů jihoamerického národa, včetně mezinárodních rezerv uložených u Bank of England. Foto: Wikimedia

Bank of England je nezávislá na jakékoli vládě, ale nyní se ocitla uprostřed dvojího nároku. Proto i ona potřebovala znát od soudu stanovisko, kterým by se měla řídit. „Bank of England drží kolem 254 miliard dolarů ve zlatých rezervách pro mnoho států, ale toto je poprvé, kdy se rozhodovalo o právoplatném vlastnictví uloženého zlata,“ napsal časopis Forbes.  

Soud rozhodl, že britská vláda jednoznačně považuje za prezidenta opozičního lídra Juana Guaidoa, kterého Británie a další západní státy uznaly v lednu 2019 jako venezuelského prozatímního prezidenta. Vlastníkem zlata tak podle rozsudku je Guaidoova vláda.

Venezuela rozhodnutí britského soudu pochopitelně odmítla. Podle venezuelského ministerstva zahraničních věcí je rozhodnutí soudu podpořeno „ohromujícím sebeklamem pokud vůdce opozice považuje za prozatímního prezidenta“, uvedla agentura Prensa Latina

Venezuelské úřady již Guaida odsoudily za vedení zločinecké organizace, která se v součinnosti s Washingtonem nezákonně chopila zdrojů jihoamerického národa, včetně mezinárodních rezerv uložených u Bank of England.

Ministerstvo zahraničí oznámilo, že prezident Nicolas Maduro požádal soudy, aby zahájily odpovídající postupy k potrestání těch, kteří jsou zapojeni do zabavování venezuelských zlatých rezerv v zahraničí. Rozhodnutí britského soudu ministerstvo označilo za akt pirátství, který porušuje právo na zdraví a život lidí a připravuje je o nezbytné zdroje pro boj proti Covidu-19.

Do šatů humanitární pomoci a nákupu lékařských potřeb potřebných k boji s pandemií totiž oblékla svoji žádost o zlato advokátní kancelář Zaiwalla & Co, která venezuelskou centrální banku zastupovala.

Zde je třeba říci, že podle Forbesu se ve Venezuele k 2. červenci nakazilo 6062 lidí a 51 jich zemřelo. Při počtu zhruba 33 milionů obyvatel to znamená, že pandemie tam ani zdaleka nedosáhla rozměrů jako například v dobře ošetřeném Česku.

(rek)

Další z kategorie Zlato