Zlato (oz) / USD
2 332,92
0,47 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Bance HSBC kvůli koronaviru klesl zisk o téměř polovinu

Bance HSBC Holdings klesl v prvním čtvrtletí zisk před zdaněním o 48 procent na 3,21 miliardy USD (81 miliard Kč). Výsledky byly horší, než se čekalo, protože banka zvýšila kvůli koronavirové pandemii rezervy na ztrátové úvěry. HSBC, která je největší bankou v Evropě podle objemu aktiv, to uvedla v dnešním prohlášení.

HSBC upozornila, že epidemie nemoci covid-19 znamená trvalý tlak na příjmy, protože aktivita zákazníků se snížila a nízké úrokové sazby snižují marže. Foto: iStock

Analytici očekávali v průměru zisk 3,67 miliardy USD. Banka zvýšila rezervy na ztrátové úvěry o 2,4 miliardy na tři miliardy USD. Očekává, že za celý rok rezervy dosáhnou sedm až 11 miliard USD.

Výsledky za čtvrtletí zasáhl také pokles cen ropy a mimořádné náklady související s napojením na blíže neurčenou firmu v Singapuru. Podle zdrojů agentury Reuters to může být obchodník s ropou Hin Leon Trading, který je pod soudním dozorem a který musel přistoupit k restrukturalizaci dluhu po kolapsu cen ropy. HSBC patří mezi věřitele firmy.

HSBC rovněž upozornila, že epidemie nemoci covid-19 znamená trvalý tlak na její příjmy, protože aktivita zákazníků se snížila a nízké úrokové sazby jí snižují marže. Zaznamenala také zvýšenou podvodnou činnost, která by případně mohla způsobit významné úvěrové ztráty.

Banka nyní plánuje snížit provozní náklady, aby zmírnila dopady poklesu příjmů. Kvůli tomu bude mít letos i nižší zisk.

(ČTK)

Další z kategorie Magazín