Zlato (oz) / USD
2 337,95
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Předpovědi amerických bank

S blížícím se koncem roku se velké americké banky předhánějí v nejrůznějších prognózách. Pokud jde o zlato dává mu velkou šanci Citigroup, protože americká centrální banka (Fed) bude mít příští rok jen málo důvodů ke zvýšení úrokové sazby.

průměr ceny zlata z letos dosažených výšin neklesá. Ani na trzích, ani v prognózách. Foto: iStock

„Papírové zlato na burze Comex má v roce 2020 v průměru stát 1575 dolarů za unci a cena by se mohla vyšplhat na konci roku nad 1600 dolarů,“ uvedl bankovní analytik Aakash Doshi.

„V případě býčího (růstového) trhu může zlato v roce 2021 nebo 2022 dosáhnout rekordu nad 2000 dolarů za unci.“

Zlato směřuje k největšímu ročnímu zisku od roku 2010, protože centrální banky globálně přijaly volnější měnovou politiku, aby se pokusily podpořit růst, který byl zasažen obchodní válkou.

Unce zlata se ve čtvrtek obchodovala kolem 1480 dolarů, tedy na 15procentním zisku za letošní rok, doplnila agentura Bloomberg.

Vlažná část konkurence

Bankovní dům JPMorgan Chase doporučil spíš než investici do zlata vysoce kvalitní podnikové dluhopisy. Bank of America Merrill Lynch ve svém výhledu zveřejněném minulý týden uvedla, že je vůči zlatu neutrální a očekává, že ceny roku 2020 v průměru dosáhnou 1494 dolarů za unci. Prognóza tedy počítá s průměrným růstem asi o jedno procento ze současných cen.

Avšak podle finančního domu Goldman Sachs není budoucnost tak vlažná. „Opce (futures) na zlato by se mohly v roce 2020 dotknout 1600 dolarů za unci v případě, že by centrální banky rozvíjejících se ekonomik zvýšily nákupy zlata, jak jsme viděli letos. Tento trend by mohl být hnací silou ceny zlata.“ 

Odborníci již delší dobu předpovídají víceletý růstový cyklus zlata. Cenové hladiny 2000 dolarů za unci by podle nich mohla být v příštích několika letech dosažena. Ať se to stane, nebo ne, jisté je, že průměr ceny zlata z letos dosažených výšin neklesá. Ani na trzích, ani v prognózách.

(rek)

Další z kategorie Zlato