Zlato (oz) / USD
2 337,96
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Další obvinění JPMorgan Chase

V posledních letech došlo ve Spojených státech k nárůstu trestních stíhání souvisejících se spoofingem. Ministerstvo spravedlnosti USA nyní obvinilo bývalého výkonného ředitele JPMorgan Chase z vydírání a manipulace s cenami drahých kovů mezi lety 2008 a 2016. Jeffrey Ruffo je také obviněn z jiných federálních zločinů, včetně podvodného spiknutí.

Americká JPMorgan při burzovních operacích s průmyslovými a drahými kovy patří k největším světovým hráčům. Foto: iStock

Agentura Reuters uvedla, že Ruffo je šestou osobou, která by v sekci obchodování s drahými kovy banky JPMorgan měla být obviněna z podvodu. Případ se týká spoofingu, což je zadávání nabídek na koupi a prodej s úmyslem je před provedením zrušit, což umožňuje ovlivňovat ceny na trhu. A to buď ve prospěch svých klientů, ve prospěch vlastních příkazů k nákupu, nebo prodeji zadaných v opačném gardu.

Podle obvinění pracoval Ruffo v JPMorgan od roku 2008 do roku 2017 jako prodejce obsluhující hedgeové fondy investující do drahých kovů. Měl nabádat i ostatní zaměstnance, aby zadávali klamavé příkazy a vytvářeli cenové výhody pro své klienty.

V obvinění rovněž stojí, že Ruffo a jeho bývalí kolegové také podváděli klienty JPMorgan, kteří investovali do „bariérových opcí“, a to tlačením cen opcí na úroveň, z níž měla prospěch banka. Opce je finanční nástroj, který dává kupujícím právo nakupovat nebo prodávat aktiva ve stanovenou dobu za dohodnutou cenu. 

Nebyli v tom sami

Mluvčí největší americké banky agentuře Reuters na žádost o komentář neodpověděl. JPMorgan ale v předchozích prohlášeních uvedla, že při vyšetřování jejích obchodů s kovy s ministerstvem spravedlnosti i komisí pro obchodování s komoditními opcemi (futures) spolupracuje.

Již loni jsme psali o jiných případech spoofingu. Před soudem se například ocitli dva bývalí zaměstnanci Deutsche Bank v USA a v jiné kauze zase bývalý obchodník švýcarské bankovní skupiny UBS pracující v USA. Všichni byli obviněni ze spiknutí a podvodu v souvislosti s manipulativním obchodováním s termínovanými smlouvami na drahé kovy. 

Podvod, nebo obchod?

Většina předchozích trestních stíhání vedla k obžalobám, ale bývalý obchodník s kovy UBS Group Andre Flotron byl v loňském roce porotou v podobném případě soudního jednání viny zproštěn. V odůvodnění stálo, že je obtížné stanovit, zda rušení příkazů je trestným činem.

Dva bývalí obchodníci banky Merrill Lynch, kteří byli v jiném procesu obviněni, že se podíleli na spoofingu na trhu s futures drahých kovů, rovněž přesvědčovali federálního soudce v Illinois, že to není podvod. Podle právnického serveru law360 je takové přesvědčení mezi makléři zcela běžné. 

Trestala alespoň komise

Co nezmůže prokuratura u soudů, s tím si obvykle poradí burzovní komise. Deutsche Bank loni za spoofing udělila pokutu 30 milionů dolarů, švýcarská UBS souhlasila s platbou 15 milionů dolarů a britská HSBC se sankcí ve výši 1,6 milionu dolarů. 

Americká JPMorgan při burzovních operacích s průmyslovými a drahými kovy patří k největším světovým hráčům. Vzhledem k tomu, že vyšetřování jejich zaměstnanců stále probíhá, nebyla banka zatím sankcionována.

JPMorgan Chase je podle ratingu S&P Global podle celkových aktiv ve výší 2,73 bilionu dolarů největší bankou ve Spojených státech a šestou největší bankou na světě.

(rek)

Další z kategorie Zlato