Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Zlato bude ještě dražší

Drahocenný kov si to brzy namíří k 1300 dolarům za troyskou unci napsali o zlatu analytici kanadské společnosti TD Securities ve své nejnovější zprávě. Důvody vidí dva: holubičí politiku americké centrální banky a averzi vůči riziku v souvislosti s obchodním napětím mezi USA a Čínou.

Cena zlata se má zvýšit, trend směřuje k 1300 dolarům za unci. Foto: iStock

„Odvětví drahých kovů konečně začíná vydělávat na obnovené averzi k riziku kvůli eskalaci napětí mezi USA a Čínou,“ zdůrazňují v TD Securities.

„Zlato vyskočilo z nízkých 1267 až do výše 1288 dolarů za unci a stříbro z 14,38 na 14,65 dolaru za unci.“ Existence firmy Huawei je pro investory do zlata a stříbra požehnáním.

Dalším klíčovým prvkem, který pomáhá zlatu je podle TD Securities holubičí postoj Federálního rezervního systému (americká centrální banka). Ta by totiž mohla snížit úrokové sazby sazby dřív, než se očekává. Leč, čím déle se to očekává, tím menší to bývá překvapení.

„Riziko zpomalení globální ekonomiky povede americkou centrální banku k tomu, aby spíš dřív než později snížila sazby. Pokud měnová komise navrhuje sazby nezvyšovat, i když se ekonomika zlepší, dokládá to, že síla amerického dolaru klesá, což pomáhá zlatu zotavit se z minimálních cen,“ míní analytici.

Pokračující zmírňování měnové strategie centrálních bank a obavy z růstu obnoveného obchodního napětí by měly přimět finanční manažery, aby zvýšili své alokace do žlutého kovu, protože data se začínají zhoršovat,“ napsali stratégové TD Securities.

Cena zlata se má zvýšit, trend směřuje k 1300 dolarům za unci, shrnuje na stránkách Kitco News Anna Golubová. Podobný vývoj akceptuje i expert na zlato Martin Murenbeeld ve svém Gold Monitoru.

Dalšími pozitivy pro zlato mají být: 1) vyšší volatilita akciového trhu; 2) rychlejší než očekávaný pokles růstu v USA; 3) snížení úrokových sazeb dřív, než se očekává.

A samozřejmě také vyhlídka, že Čína může pokračovat v diverzifikaci amerických státních dluhopisů do zlata, jak to udělalo Rusko.

(rek)

Další z kategorie Zlato