Zlato (oz) / USD
2 337,97
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Palladiová bublina praskla, zlato je opět dražší

Cena palladia ve čtvrtek prudce klesla, zatímco cena zlata vzrostla na 1282 dolarů za troyskou unci. Zlato je tak náhle o téměř 10 dolarů za unci dražší než šedostříbrný kov. A to se palladium ještě v březnu obchodovalo za 1600 dolarů, dnes je to kolem 1272 dolarů.

Cena se propadla o víc než 300 dolarů za měsíc a půl. Foto: iStock

Zatímco technické základy (ekonomické výpočty, statistiky a grafy – pozn. red.) pro oba vzácné kovy vypadají pozitivně, u palladia se zdá, že bylo spíše nafouknutou bublinou spekulantů, než reálným odrazem zájmu autoprůmyslu o kov využívaný v katalyzátorech benzinových motorů.

Už před dvěma měsíci upozorňoval analytik londýnské společnosti Sharps Pixley Lawrie Williams, stejně jako i další odborníci, na globální pokles prodeje nových automobilů, což je podle něj také hlavním důvodem současného propadu zájmu o palladium.

„Cena se propadla o víc než 300 dolarů za měsíc a půl. A růst počtu vozidel s elektrickým pohonem palladiu také neprospívá,“ konstatuje Williams. „Nyní se zdá, že bublina praskla, i když jen dočasně. V příštích několika měsících by ale docela dobře mohla cena klesnout o dalších sto dolarů a přiblížit se paritě se svým sesterským kovem platinou (využívanou v katalyzátorech naftových motorů – pozn. red.).“ Cena platiny aktuálně činí 850 dolarů za unci.

Sentiment hlavním hráčem

Nálada investorů však zůstává velkým hráčem na trzích a zdánlivě neúprosný růst ceny palladia se tak už nemusí vrátit. „Ceny drahých kovů je vždy obtížné předvídat – mnohem obtížněji než u běžných kovů, kde je poptávka předvídatelnější. V případě palladia je třeba si uvědomit, že je to ve skutečnosti také průmyslový kov a jeho lesk má tendenci se zvyšovat, či snižovat podle celkového stavu globální ekonomiky – a ta momentálně nevypadá silně,“ usuzuje Williams.

Perspektiva ceny zlata ve srovnání s palladiem vypadá mnohem lépe, i když v poslední době to, co získá v Evropě, zase rychle po otevření amerických trhů ztratí. Pak se pozvolna zotavuje v pozdějším průběhu dne.

„Myslíme si, že zlato může být připraveno na vzestup přes 1300 dolarů, ale kdy to bude, závisí na subjektech v USA, které jeho cenu drží zpět. Než zlato opravdu vzlétne nad zdánlivě magickou hranici 1350 dolarů za unci, která je beztak nízká, bude ještě muset několik měsíců počkat. Avšak na konci roku očekáváme, že zlato bude stát více než 1400 dolarů,“ míní expert serveru Sharps Pixley.

Aktuální vyhlídky

A jaké jsou krátkodobé vyhlídky? Americké akcie v úterý opět prudce poklesly, a přestože se průmyslový index Dow Jones o pár bodů zotavil, indexy S&P a technologický NASDAQ i nadále klesaly. Evropané se brzy začnou potýkat s výsledky obchodní války mezi USA a Čínou.

Dolar nezlevňuje ani nezdražuje, ropa jde dolů. A tak jedinou jasnou jiskrou se zdá být posilování virtuálního bitcoinu. „Je zde ale silné podezření, že jeho cena je tlačena vzhůru velkou skupinou hráčů, která zatím poměrně malý trh ovládla,“ uzavírá Williams.

(rek)

Další z kategorie Zlato