Zlato (oz) / USD
2 337,95
0,25 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Nízká volatilita předzvěstí růstu ceny zlata?

Nízká volatilita je jedním z faktorů, který dopadá na cenu zlata. Podle analytika agentury Bloomberg Mike McGloneho klesl index volatility (VIX), známý také jako měřidlo strachu na trhu, na sedmiměsíční minimum. Zároveň je zlato blízko své nejnižší ceny za poslední čtyři měsíce (1276 dolarů za unci).

Nízká volatilita je jedním z faktorů, který dopadá na cenu zlata. Foto: iStock

„Investiční prostředí s nízkým rizikem je neudržitelné a mohlo by nakonec fungovat ve prospěch drahých kovů,“ míní McGlone. „Zvyšující se volatilita amerického akciového trhu byla primárním faktorem, který v závěru minulého roku vyhnal cenu zlata nahoru. Současný nízký VIX ukazuje zvýšené riziko podobného scénáře.“

Ačkoli nízká volatilita, rostoucí výnosy dluhopisů a silnější americký dolar tlačí na snižování ceny zlata, podařilo se drahému kovu udržet kritickou podporu. „Mnozí analytici uvedli, že pozorně sledují hranici 1275 dolarů za unci, protože představuje důležitý bod zlomu od srpnových minim do února letošního roku,“ uvedl server Kitco News.

Pokud se tato úroveň zlomí, mnozí analytici vidí další úroveň podpory u 200denního klouzavého (aritmetického) průměru ceny zlata, který se za zmíněných přibližně sedm měsíců pohybuje kolem 1260 dolarů za unci.

Při pohledu na americký dolar McGlone vidí omezený růstový potenciál. „Odráží se pouze od akciového trhu. Růst volatility nejenže bude mít dopad na akcie, ale může také srazit americký dolar,“ dodal v době, kdy je dolar nejsilnější za poslední dva roky.

(rek)

Další z kategorie Zlato