Zlato (oz) / USD
2 337,95
0,00 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Útok na italskou centrální banku

Ataky na italskou centrální banku kvůli zlatému pokladu v hodnotě přibližně 102 miliard dolarů v běžných cenách pokračují. Vládní populisté tento týden protlačili do sněmovny zákon, který by měl politikům umožnit převzetí kontroly nad centrální bankou země a hlavně nad jejími zlatými rezervami.

Centrální banka Italské republiky je zatím veřejnoprávní institucí ustavenou národními a evropskými zákony. To se může změnit. Foto: iStock

Se dvěma zákony zaměřenými proti La Banca d´Italia, jež jsou již v rozpravě parlamentu, tak pokračuje kampaň vládnoucích Hnutí pěti hvězd a Ligy, která má podle listu The Wall Street Journal být „posledním útokem na nezávislé instituce Itálie ze strany vůdců vládní koalice“.

Zdá se, že populisté mají značnou naději na úspěch, protože i některé opoziční strany jsou nakloněny záměru použít zlaté rezervy státu na zalátání děravého státního rozpočtu. Politici, kteří chtějí mít přístup ke zlatým rezervám banky, se nyní snaží odhlasovat zákon, podle něhož by vlastníkem zlata v rezervách Banca d´Italia byl italský lid.

„Zlato patří Italům, ne bankéřům,“ cituje server forexlive.com Giorgiu Meloniovou, vůdkyni Fratelli d´Italia (Italských bratrů), což je krajně pravicová národovecká strana, která oba koaliční partnery v kauze podporuje. „Jsme připraveni bojovat po celé Itálii a v případě potřeby přivést Italy do ulic,“ burcuje šéfka strany.

Centrální banka Italské republiky je zatím veřejnoprávní institucí ustavenou národními a evropskými zákony. Je součástí Eurosystému, který se skládá z národních centrálních bank eurozóny a Evropské centrální banky. Její zlatý poklad o váze 2451 tuny je třetí největší na světě za USA a Německem a tvoří 66 procent veškerých devizových rezerv země.

(rek)

Další z kategorie Zlato